fbpx

Matkaraportti Etiopiasta

Elokuussa 10 bisnestiimiläistä lähti matkaan kohti Etiopiaa suuntanaan Addis Abeba. Tällä Bisnestiimin matkalla oli kolme tärkeää tarkoitusta. Ensimmäinen niistä oli päästä paikan päälle näkemään 5555-hankkeen liikkeellelähtö. Tällä hetkellä Etiopiassa työskentelee 85 pioneeria Bisnestiimin lähettämänä. Bisnestiimin tukemassa 5555-hankkeessa Guenet Churchin näkynä on tavoittaa huikeat viisi miljoonaa ihmistä viiden vuoden aikana. 

Matkan toinen tarkoitus oli päästä tapaamaan myös toisen kirkkokunnan, Full Gospel Churchin, edustajia tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksia pohjustaen. Full Gospel Churchin kautta Bisnestiimille tarjoutuu mahdollisuus olla tukemassa uudentyyppistä työtä Etiopiassa. Full Gospel Churchilla on jo toiminnassa oleva näky evankeliumin levittämisestä lähimaihin, ulos Etiopiasta. Tälle työlle on hyvät mahdollisuudet; läheltä löytyy kulttuurillisesti ja kielellisesti hyvin saavutettavia kansanryhmiä. Nyt avataan uutta.

Matkan kolmas tarkoitus ja syy, miksi lentokoneeseen noustiin juuri elokuun loppupuolella, oli Guenet Churchin 70-vuotisjuhla, johon Bisnestiimi oli kutsuttu. Monet muistavat, että Guenet Church syntyi aikanaan suomalaisten Mats ja Anna-Liisa Mattsonin työn pohjalta. Siksikin tämä juhla oli erityinen sekä suomalaisille vieraille että kutsujillemme.

Matkan aikana bisnestiimiläiset saivat vierailla monissa paikoissa ja seurakunnissa Addis Abeban lähistöllä. Yksi näistä retkistä suuntautui parin tunnin ajomatkan päähän Wolmarin alueelle, jossa tiimiläiset vierailivat kirjaimellisesti työn juurilla, paikassa, josta seurakunnan toiminta alkoi 70 vuotta sitten. Kuten monissa muissakin vierailujen kohteissa, paikalla oli mukana lähialueen ihmisiä ja pastoreita. Tämä oli hyvin koskettava vierailu; tiimiläisille konkretisoitui miten pienestä siemenestä kaikki oli lähtenyt ja Jumalan siunaamana kasvun ihme on ollut huikea. Tänä päivänä miljoonien jäsenien kirkko on täysin itsenäinen ja napanuora Suomeen on katkennut jo aikoja sitten. Ihmeellinen hetki oli myös se, kun tiimi sai tavata naisen, joka oli lähtenyt mukaan seurakuntaan yhtenä ensimmäisistä ihmisistä 70 vuotta sitten. 

Matka Etiopiaan on suomalaisille elämys: seurakuntien tilaisuuksissa ja juhlissa suuret kuorot lauloivat, ilo paistoi ihmisten kasvoista ja käytöksestä ja yhdessä vietettiin tuntikausia.  Seurakunnat olivat erikokoisia, jäsenmäärä vaihteli 100 ja 1500 välillä, mutta joka paikassa suurin osa jäsenistä osallistui tilaisuuksiin.

Yksi ikimuistoinen tilaisuus oli kastejuhla, johon matkalaiset pääsivät osallistumaan. Erään tulvajärven rannalla kastettiin 53 uutta uskovaa. Edellisellä viikolla 70 ihmistä oli saanut kasteen samassa paikassa. Paikalla oli paljon paikallisia ihmisiä ja kastettavien perheenjäseniä. Samaan aikaan rannassa kulki karjaa paimenineen. Kasteella kävijöiden ikähaitari oli viidestätoista ikävuodesta aina 80-vuotiaaseen mummoon, suurin osa toki alle 40-vuotiaita. Tilaisuudessa oli myös yksi pioneeripastori, joka kastoi oman seurakuntansa jäseniä. Kastetilaisuuden päätteeksi oli opetustilaisuus ja ehtoollinen. Tiimiläisetkin osallistuivat yhteiseen iloon laulaen ja tanssien.

Matkaviikko huipentui pääjuhlaan, joka järjestettiin stadionilla lyhyen lentomatkan päässä Addiksesta. Pääjuhlaan osallistui arviolta 25 000 ihmistä – pelkästään kuorossa oli yli 5000 laulajaa. Suomalaisille silmille hupaisana yksityiskohtana näkyi kolehdin keräys: rahat kerättiin kätevästi muovipusseihin ja sateenvarjoihin. Juhlassa kuultiin puheenvuoroja paikallisseurakuntien johtajilta ja onnitteluja kävi tuomassa suuri joukko ihmisiä. Suomalaisia terveisiä kuultiin mm. Pauli Runolinnalta ja Fidan Harri Hakolalta. Bisnestiimin syntymäpäivälahja yhdessä Fidan kanssa oli 5 000€ rahalahja Guenet Churchin työhön. 

Matkaan kuului monia erilaisia, tärkeitä kohtaamisia. Viikon alussa tiimiläiset pääsivät mukaan, kun väkeä Avainmediasta ja Fidasta sekä alueen kaikki suomalaiset lähetit perheineen kokoontuivat yhteen. Yhteisen pöydän ääressä jaettiin kuulumisia, tutustuttiin ja nautittiin yhteydestä.

Matkalla päästiin myös tapaamaan yrittäjä-kollegoita. Eräs Guenet Churchin aktiivinen seurakuntalainen, Alemaiyu, toimii hotelliyrittäjänä. Bisnestiimiläiset tapasivat miehen ensi kertaa 12 vuotta sitten edellisellä vierailulla. Silloin hän oli suunnittelemassa uuden hotellin rakennusprojektia, ja se samainen hotelli oli nyt saatu valmiiksi. Alemaiyu kutsui tiimiläiset vierailulle hotelliin ja he saivat yhdessä siunata uutta rakennusta ja toimintaa.

Bisnestiimin koordinaattorille Hannulle yksi todella merkityksellinen kohtaaminen oli jälleennäkeminen Asefa Olgeban kanssa. Bisnestiimin edellisellä Etiopian vierailulla Hannu ja Asefa tutustuivat. Asefa oli silloin Guenet Churchiin kuuluva opiskelija, joka etsi omaa tehtäväänsä ja puolisoa. Hannu sai silloin olla siunaamassa Asefaa ja rukoilemassa tämän puolesta. Vuosien varrella miehet ovat pitäneet yhteyttä säännöllisen epäsäännöllisesti ja Hannu on saanut seurata nuoren miehen elämän etenemistä. Tällä vierailulla Hannu pääsi vierailemaan Asefan luona, jonka kodissa hänet otti vastaan myös Asefan vaimo Deborah ja kaksi lasta, ja perhe oli pian kasvamassa pian kolmannella lapsella. Perheen lisäksi Asefa oli löytänyt oman tehtävänsä. Hän johtaa omaa Wonderful Gift Ministry -lähetysjärjestöään opettaen, kouluttaen ja julkaisten opetuskirjallisuutta.  Hänellä on suuri into evankeliumin työhön ja näky evankelionnista elämäntapana. Tämän työn lisäksi hänellä on pientä yritystoimintaa painotalon muodossa. Jälleennäkeminen oli suuri ilo molemmille osapuolille. Hannu kokee suurta kiitollisuutta saadessaan olla henkilökohtainen ystävä ja tukija Asefan elämässä.

Matkan aikana tiimiläiset saivat käytännössä kokea mahdollisuuksia, joissa apumme tulee todella tarpeeseen. Esimerkiksi seurakuntien rakennusten merkittävyys voi olla hankala ymmärtää täältä pohjolasta katsottuna. Siellähän voi kokoontua vaikka puun alla, ajatellaan. Usein seurakunnan toiminta alkaakin juuri niin, mutta oman kokoontumispaikan merkitys on valtavan suuri. On nimittäin hyvin yleistä, että kuin ihminen tulee uskoon, hän samalla joutuu eroon eri uskontoon kuuluvasta yhteisöstä ja jopa perheestään. Seurakunnan tontilla on myös tärkeä merkitys, jota ei heti tulisi ajatelleeksi: se toimii uskovien hautapaikkana. Vaikka seurakuntarakennukset ovat hyvin yksinkertaisia, kattopellit yhteen rakennukseen maksavat n. 15 000 €.

Toinen tärkeä toimintaa mahdollistava asia on liikkuminen. Yhdellä pioneeripastorilla voi olla kolmekin seurakuntaa, välimatkat pitkiä ja teiden kunto hyvin vaihteleva. Moottoripyörä on niihin oloihin sopiva kulkupeli, joka auttaa pioneerin työtä valtavan paljon. Yhden moottoripyörän hinta on n. 5 000 €.

Näidenkin esimerkkien kautta tiimiläiset saivat omin silmin nähdä, että työmme Etiopiassa ei ole vain yhteistyötä, vaan yhdessä tehtävää työtä. Paikalliset johtavat, suunnittelevat ja toteuttavat työn ja me autamme moninkertaistamaan sen hedelmiä. Työ ei ole apumme varassa, mutta voimme olla hyvänä apuna.

Tämä teksti on vain pieni osa matkan tapahtumista, jotka painuivat kaikkien mukana olleiden mieliin lähtemättömästi. Kotiin suuntasi ryhmä paljon kokeneita bisnestiimiläisiä sydämet kiitosta täynnä. Kiitollisuus myös Bisnestiimiä kohtaan osoitettiin niin mittavasti, että se oli häkellyttävää. Matkan aikana saatiin kokea uusi välähdys  Jumalan hyvydestä ja Hänen ihmeellisistä suunnitelmistaan ja teistään. Meillä bisnestiimiläisillä on maailman paras paikka Kaikkivaltiaan Isän ja Taivaallisen Johtajan leivissä!