Pian satavuotiaan seurakunnan muutama vuosi sitten valmistunut moderni rakennus sijaitsee Jyväskylän Hippoksella, jossa seminaarivieraamme jakoi parkkipaikkoja liigajoukkue JYPin katsojien kanssa. Jyväskylä helluntaiseurakunnan rakennuksen nimi tulee Helmi Veijaselta, joka on seurakunnan ensimmäinen kastettu jäsen.
Helmen lailla loistanut helmikuinen aurikoinen päivä valkeni väen valuessa kohti Hipposta. Ohjelman alkaessa juontajat Laura Siltala ja Niina Männistö ottivat homman haltuun mukaansatempaavasti. Seurakunnan johtaja Esa Hyvönen toivotti väen tervetulleeksi tyylikkäässä auditorio-tyylisessä tilassa.
Hintsa Performance sai alkunsa Fidan lähetysmatkajaksolla
Tämän jälkeen Hintsa Performancen Noora Hintsa jakoi arvokkaita vinkkejä hyvinvointiin.
Yritys sai alkunsa Fidan lähetysmatkajaksolla Etiopiassa, jossa formulalääkärinäkin tunnettu Aki Hintsa toimi perheineen. Noora on yksi Akin lapsikatraasta. Etiopiassa Aki tutustui pitkänmatkan juoksijoiden elämäntyyliin.
”Tee enemmän töitä, maksimoi suorituskyky”. Noora halusi haastaa tätä ajatusta – kun elämme linjassa sen kanssa, mitä Jumala on on meihin laittanut, menestymme. Käytännön vinkkien lisäksi Noora muistutti arvoista, jotka ovat myös Hintsan menestyksen anatomian ytimessä.
Timo Soinin puheenvuoron jälkeen Riina Happonen lähetti terveisiä Bhutanista, jossa Fida pyrkii työllistämään paikallisia yrityksiä. Projektiin saadaan valtiolta tukea. Hopeapuro on toiminut yhteistyökumppanina korujen valmistamisessa.
Keijo Leppäsen rekisterikilpi
Toinen sessio alkoi Bisnestiimin Vesku Lehtisen haastolla. Yritykset voivat antaa verovähennyskelpoisesti tukea Bisnestiimin hankkeille. Bisnestiimiä tukevia on jo yli 400. Mahdollisuuksia on esimerkiksi markkinointisopimukset, yrityskumppanuudet ja mainostaminen. Tukea annetaan pioneeripastoreille kolmen vuoden jaksoissa.
Lehtinen muistutti myös Seed Financen toiminnasta, joka lainaa rahaa yrityksille, joiden on vaikea saada tukea muuten. ”Liittyminen Bisnestiimiin ei maksa mitään, mutta antaa työlle iankaikkisuusmerkitystä.”
Hannu Ala musioi väleissä taitavalla pianosoitollaan ja taustoitti mielenkiintoisesti esimerkiksi virsiä.
Rekisterikilpeä muistuttava rimpsu muodostui sanoista ”into”, ”rentous” ja ”rohkeus” sekä 25 sekunnin säännöstä.
Usein ruudun välityksellä uutisoinut Keijo Leppänen saatiin toimittamaan nyt ihka elävänä. Hän lupasi antaa ohjeita puheenpitämiselle ja rustasi valkotaululle ”IRR-25”. Rekisterikilpeä muistuttava rimpsu muodostui sanoista ”into”, ”rentous” ja ”rohkeus” sekä 25 sekunnin säännöstä. Siinä ajassa tulisi välittää viesti: lyhyt virke ja sen perusteluosa. Leppänen korosti malttia pitämään puheet lyhyenä ja ytimekkäinä. Myös reakointi yleisön suuntaan on tärkeää – saada huomio. Löytää yhteydestä hauskat jutut, alkuun ja loppuun.
Kristittyjen ei tule vaieta
Mainion päivällisen nautittuamme illan saapuessa helluntaikirkon ovet avautuivat myös yleisölle ja väkimäärä täydentyi 200 paikkeille. Bisnestiimin puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen muistutti, että elämme jälkikristillistä aikaa, jossa mietitään, pitäisikö tiekirkkokyltti poistaa nelostieltä. ”Me haluamme nostaa sen sinne.”
Eve & Ossi kannatteli meidät miellyttävän musiikin aalloille. Tämän jälkeen Timo Soini totesi Duon ”Samalla viivalla ristiltä katsottuna” olevan ystävänsä lempikappale. Illassa toistui lause ”Joko kaikki on sattumaa, tai sitten ei mikään ole sattumaa”, jonka myös Keijo Leppänen toisti pohtiessaan uraansa. Eräällä seminaarivieraalla oli aamulla ensimmäisenä mielessä erämaa, josta sattui Soini päivällä pitämään puheensa.
Keijo Leppäsen todistuksen aikana hänen lempiraamatunpaikaksi paljastui 1. Korinttolaiskirje 1:20-21, joka julistaa maailman viisautta hulluudeksi. Tunnettuus on hänen mielestään ihan hyvä asia, mutta turhuuden turhuutta Kristuksen tuntemisen rinnalla. Usko on oikeudenmukainen kaikille. ”Pitäkää lähetyskäsky voimassa – teette arvokasta työtä.”
Keijo Leppäsen todistuksen aikana hänen lempiraamatunpaikaksi paljastui 1. Korinttolaiskirje 1:20-21, joka julistaa maailman viisautta hulluudeksi. Tunnettuus on hänen mielestään ihan hyvä asia, mutta turhuuden turhuutta Kristuksen tuntemisen rinnalla. Usko on oikeudenmukainen kaikille. ”Pitäkää lähetyskäsky voimassa – teette arvokasta työtä.”
Perjantai päättyi hartauteen yläsalissa. Kristian Ansaharju ja kitara rauhoitti pitkää päivää. Myöhäisilta eteni todistusten ja rukousten parissa. Saimme kuulla Jumalan ihmeistä ja janota lisää.
Täällä tulee oikein jano
Lauantai-aamun alkajaisiksi K-Rauta Vantaanportin Jyri Metsälä kiitti päivistä: ”Täällä tulee oikein jano!” Juomasta alkoi hänen kauppiasuransakin 5-vuotiaana. Jaffa-pullon korkki oli viallinen ja reklamointi poiki myyntierän. ”Sain kassillisen Jaffa-pulloja, jotka möin markkaa kauppaa halvemmalla.” Sama nälkä kaupankäyntiä kohtaan on pysynyt näihin päiviin asti.
Sen sijaan lähetystyötä Metsälä on pelännyt kuollakseen, kunnes tajusi, että toiset lähtee, toiset lähettää. Hän kertoi saaneensa kehoituksen viedä Jeesusta heille, keillä ei ole mitään.
Seuraavaksi Tansaniassa lähetystyötä miehensä kanssa tekevä Ruut Nygren ilmoitti kymmenien raamattukoululaisten valmistuneen Bisnestiimin tuella. Sinjanka nimisessä kaupungissa on suunnitteilla oma bisnestiimi, Zaccheimin slummikaupunginosaan taas kristillinen koulu.
Leppästen ja Soinien Virrat
Maittavan lounaan jälkeen kymmenen vuotta sitten autolla Nepaliin lähtenyt Juho Leppänen havaitsi seminaarin olevan todellinen sukukokous: Timo Soini ja Keijo Leppänen ovat pikkuserkuksia ja Juho itse Keijon veljen poika. Seuraavaksi hän pyysi isänsä puhumaan. ”Esi-isä vuosia sitten alkoi seuraamaan Jumalaa ja sen takia meitä on useampi täällä seminaarissa.”
Suvun juuret vie Virroille, jossa kävi puhujia maailmalta. Jumala puhui telttakokouksessa, joka vei Kari Leppäsen perheen maailmalle 25-vuodeksi teltantekijätyöhön ilman seurakuntien tukea. Myös tuonne Nepaliin, jonne poikansa pakettiautomatka suuntasi.
Kokoonnuimme paikallisiin ryhmiin ja päätimme kokoontua myös maakunnittain jatkossa.
Loppukahvien aikaan olo tuntui kiitolliselta. Fyysisen ruoan lisäksi moneen muuhunkin nälkään sai ravintoa. Yrittäjää ymmärtää parhaiten yrittäjä.
Tätä jää kaipaamaan lisää.