Tapasin Kyle Ueckermannin Usko & Ura -seminaarin takahuoneessa ja sovimme haastattelusta. Vanhempainvapaalta tavoitettu, vaihderikkaan elämän elänyt Ueckermann, kertoi taustastaan, näystään ja tulevaisuudesta.
Apartheidin ja AIDSin varjosta 3D-virtuoosiksi
Synnyin Etelä-Afrikassa vuonna 1990. Apartheidin loppukahinoissa. Olin ensimmäisten joukossa koulussa, johon otettiin kaikenväriset oppilaat. Samaan aikaan oli menossa AIDS-epidemian pahimmat vuodet. Kohtasin kadulla kerjääviä lapsia, joiden vanhemmat olivat kuolleet AIDSiin. Nämä kokemukset ja kristityn kodin hyvät roolimallit muodostivat minuun moraalisen kompassin, joka johti auttamaan kärsiviä ympärilläni.
Olin melko ujo ja introvertti koko kouluajan. Vietin tietokoneella koulun jälkeen aikaa, jolloin syntyi kiinnostus animointiin ja tietokonegrafiikkaan. Aloin opettelemaan itsenäisesti 3D-animointi- ja grafiikkaohjelmia 13-vuotiaana ja sainkin jo kolmen vuoden päästä kokoaikatyön arkkitehtitoimistosta, jossa tein 3D-renderöintejä useille rakennusprojekteille. Joka päivä koulun jälkeen menin suoraan töihin, mikä jatkui iltaan saakka. Arvosanani kärsi, mutta sain pestin Etelä-Afrikan parhaasta elokuva- ja erikoistehosteyrityksestä.
Kaikkeen Eurooppaan
Muutin Pretoriasta Cape Towniin. 18-vuotiaalle mahtava mahdollisuus, mutta poltin pahasti itseni loppuun työskentelemällä välillä 18 tuntia seitsemänä päivänä viikossa. Päädyin sairaalaan. Samoihin aikoihin Jumala puhui minulle siitä, että en voi palvella kahta herraa. Voisin palvella joko Hänen tarkoitusperiään tai omiani. Tämä johti minut suureen suunnan muutokseen urallani. Päätin liittyä Operaatio Mobilisaatioon (OM) aikeenani mennä täysipäiväiseen lähetystyöhön.
20-vuotiaana lähdin OM-harjoitteluun puoleksi vuodeksi. Tällä jaksolla tapasin Tiialotan, joka oli tullut Suomesta samalle jaksolle mukaan. Jakson jälkeen koin OM:n joidenkin muiden opiskelijoiden kanssa, että Jumala kutsuu syvempään luottamukseen häneen. Vietimmekin kolmen kuukauden ajan joka aamu intensiivisessä rukouksessa etsien Jumalan tahtoa elämissämme. Lopuksi koimme, että meidän tulisi matkustaa Euroopassa kuukauden junapassilla täysin uskon varassa ilman rahaa tai muutakaan — pelkästään rukouksen ja uskon voimalla palvellen heitä, joita tapasimme matkan varrella. Tuo oli yksi elämäni suurimmista kokemuksista ja tarinoilla täyttäisi kokonaisen kirjan. Lyhennettynä: se muutti elämäni. Matkalla oli vaikeata, mutta samalla näimme todellisia ihmeitä silmiemme edessä Jumalan johdattaessa. Jossain kohtaa matkustimme Suomen poikki ja tapasimme yhteistä tuttuamme Tiialottaa. Pian reissumme jälkeen minulla ja Tiialotalla alkoi etäsuhde, joka johti avioliittoon ja muuttoon Suomeen. Tuosta on 12-vuotta ja olemme matkustaneet paljon myös tuon jälkeen, mutta Suomesta tuli kotimme.
Netin kautta apua eteenpäin
Urani tuon jälkeenkään ei ole ollut mikään perinteinen. Matkoillamme Euroopassa keksimme julkaista netissä tarpeista, joita kohtasimme eri yhteisöissä. Toivomme oli, että paikallisseurakunnat ottaisivat koppia noista tarpeista. Tajusimme, että tarvitsemme teknologiaa yhdistämään ihmisiä ja tarpeita. Perustimmekin yrityksen, josta tuli johtavia vapaaehtoisten alustoja Yhdysvalloissa, nykyään tunnetaan Virtuous Softwaren VOMO:na. Seitsemän vuoden jälkeen lähdin VOMO:lta perustamaan Vollaria, joka oli palkkiojärjestelmä vapaaehtoistyöhön. Sen tavoitteena oli antaa Etelä-Afrikan köyhien alueiden työttömille rahallisen kannustimen tarpeisiinsa, joka rohkaisi tekemään hyvää yhteisön hyväksi. Hanke menestyi aikoinaan saavuttaen palkintoja ja tunnustuksia sekä Etelä-Afrikassa että maailmanlaajuisesti. Hanke kuitenkin kärsi pahasti Covid-19-epidemiasta. Etelä-Afrikassa oli yhdet pahimmista koronasuluista, eikä ihmiset voineet auttaa toisiaan.
Ted Talkiin puhumaan
Joku kuuli työstäni Vollarissa ja ehdotti minua puhumaan Ted Talkiin TEDx Cape Towniin. Oli suuri kunnia olla isosti inspiroivien puhujien joukossa. Sinne ei noin vain mennä puhumaan. Edeltävinä kuukausina minun tuli tavata puhujavalmentajaa ja osallistua ryhmäkokoontumisiin muiden kanssa.
Esitin puheessani, että yhteiskuntamme tulee pohtia uudelleen lähestymistapaamme. Usein hyväntekeväisyys- ja kehitysyhteistyösektorilla avoimuuden puutteen vuoksi rahaa katoaa tai sitä käytetään väärin. Siksi teknologian avulla voimme auttaa tehokkaasti ja uudella tavalla ihmisiä. Vain 1000 eurolla kuukaudessa tuimme jopa 60 ihmistä Vollarilla. Eräässä projektissa kunnostettiin hautausmaa, joka oli kasvanut umpeen ja rappeutunut. Yhteisö halusi palauttaa sen arvokkaaksi paikaksi, jossa muistaa läheisiään.
Pääsin myös Stanforsin Yliopistoon Kaliforniaan ja London School of Businessiin kertomaan Vollarista.
Kun antaa, niin saa
2022 minut kutsuttiin GivenGainin tuotejohtajaksi. GivenGain on johtava voittoatavoittelemattomien yhdistysten joukkorahoitusalusta. Se toimii eri järjestöjen apuna yli 100 maassa. GivenGainin perustaja oli seurannut matkaani ja hän halusi minut tuomaan uutta virtaa ja startup-näkemystä organisaatioon, joka oli jo 21-vuotias tuolloin. Sen tavoitteena on tehdä maailmasta anteliaampi. Kun kaikki antaa, niin kaikki saa (All Give. All Gain). Nettisivuillamme givengain.com jokainen voi perustaa joukkorahoitussivun omalle asialleen. On todella inspiroivaa nähdä ihmisiä ympäri maailmaa keräävän rahaa asialleen, johon uskoo. Esimerkiksi Richard, joka meloi kajakilla Atlantin yli kerätäkseen rahaa Operation Smilelle. Tai Georgina, joka hyppäsi laskuvarjohypyn 100-vuotissyntymäpäivänä kerätäkseen rahaa National Sea Rescue Institutelle. Työssäni huomaan, kuinka mahtavia ihmiset voivat olla ja kykeneviä todella paljoon hyvään.
Usko ja ura täyteen potentiaaliin
Olin mukana Usko & Ura -seminaarissa ja minusta tapahtumalla on paljon potentiaalia. Oli rohkaisevaa nähdä SPARK-nuortenillassa niin paljon nuoria. Luulen, että yhteiskunta pidättelee nuoria elämästä täydessä potentiaalissaan. Tuntuu, että olen elävä esimerkki siitä, että et ole koskaan liian nuori aloittamaan omaa uraansa ja toteuttamaan sitä, mitä Jumalalla itselle on varattu. Tästä palan halua puhua nuorille aina.
Pääsenkin vuonna 2025 Usko & Ura -lavalle. Toivottavasti inspiroin ihmisiä tekemään jotain merkittävää maailmalla. Uskon, että voimme tehdä enemmän maailmanlaajuisena seurakuntana. Kuulijoille olisi hyvä jäädä toiveikkuus tulevaisuuden suhteen sekä käytännöllisiä vinkkejä, miten vaikuttaa maailmalla kestävästi.
Haastattelu ja käännös: Jukka Sipilä
Kuvat: Kyle Ueckermannin arkistot