fbpx

Koronavirus aiheuttaa häiriöitä, jotka menevät yli käsityskyvyn. Tilanne muuttuu tunnista toiseen. Seuraukset vaihtelevat vaikeasta hirveisiin miljardeille ihmisille, eikä kukaan tiedä miten kauan kriisi kestää. Maailman mediat pitävät meidät ajan tasalla negatiivisista vaikutuksista yrityksille ja ihmisten elämille, joten tämä lyhyt artikkeli keskittyy eri näkökulmaan: Mitä me voimme tehdä?

Mutta ensin huomiomme kirkon komean ansioluettelon ihmisten palvelemisessa suurten ahdistusten ja katastrofien keskellä.

”Sosiologi Rodney Stark on kirjoittanut (kirjassa The Rise of Christianity), että yksi syy kristittyjen joukon nopealle kasvulle ja vihamielisyydestä selviämiselle Rooman imperiumin aikana, juontaa juurensa kristittyjen tapaan suhtautua sen ajan pandemioihin, joihin luultavasti kuuluivat paiserutto ja isorokko. Kun infektio levisi, roomalaiset pakenivat kylistään ja kaupungeistaan; kristityt jäivät jälkeen hoitaakseen ja ruokkiakseen sukulaistensa lisäksi pakanalähimmäisiään.” (Living in Plague Times – Philip Yancy)

Miksi kirkko on toiminut näin vuosisatojen ajan, ja miksi meidän pitäisi toimia niin nyt? Yksi perustavanlaatuinen syy on se, että meidän tulee rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiämme, ja nämä kaksi ovat yhteydessä toisiinsa. Piispa Barronin sanoin: ”Miksi nämä kaksi käskyä on yhdistetty niin tiukasti? Sen takia, kuka Jeesus on. Kristus ei ole yksinkertaisesti ihminen, eikä hän ole yksinkertaisesti Jumala; ennemmin hän on jumalihminen, hän, jonka olemuksessa jumalallisuus ja ihmisyys kohtaavat. Siksi on mahdotonta rakastaa häntä Jumalana rakastamatta ihmisyyttä, jonka hän on omaksunut. Suurin käsky on siksi epäsuora Kristologia.”

Monet yritykset kohtaavat haasteita kassavirran, toiminnan keskeytymisen, myynnin, lomautusten ja irtisanomisten, toimitusketjujen häiriöiden, konkurssien jne. muodossa. Joten mitä voimme tehdä nyt?

Ehdotan seitsemää toiminnan osa-aluetta, jotka liittyvät BAM yrityksiin ja maailmanlaajuiseen BAM-yhteisöön. Kutsumme myös sinua lisäämään omia ehdotuksiasi.

Jaathan ajatuksesi ja ehdotuksesi vastaamalla lukijakyselyymme (englanninkielinen kysely Business as Mission -sivustolla).

1. Rukoile.

Etsi Jumalaa, kuuntele häntä.

 • Rukoile BAM-yhteisön jäsenten ja yritysten puolesta.
 • Rukoile pyytäen jumalallista viisautta ja väliintuloa.
 • Rukoile luovan ajattelun ja innovatiivisten ratkaisujen puolesta.
 • Käytä Pyhän Patrickin BAM-rukousta (englanniksi), saatavilla viidellä kielellä.
 • Kysy liike-elämän ystäviltäsi miten voisit rukoilla heidän puolestaan.
 • Liity online-rukousryhmiin tai perusta oma ryhmä BAMin ja yritysten puolesta rukoilemiseen.

Tutustu Larry Sharpin hyödylliseen blogitekstiin (englanniksi) saadaksesi ideoita BAM:iin liittyviin rukousaiheisiin.

2. Osta

Voimme auttaa BAM-yrityksiä ostamalla heidän palveluitaan ja tuotteitaan.

 • Tue paikallisia yrityksiä ostamalla heidän palveluitaan ja tuotteitaan, kun se on mahdollista.
 • Osta verkkokaupoista.
 • Tee jouluostokset nyt.
 • Osta lahjoja ja anna naapureillesi, perheenjäsenille ja ihmisille, jotka tarvitsevat.

Miten muuten voisimme auttaa yrityksiä, sekä paikallisia, että kaukana olevia?

3. Anna

Rahallista, tiedollista ja sosiaalista valuuttaa tarvitaan.

Lainat:
Monet yritykset kohtaavat ongelmia myynnin, tulojen ja kassavirran kanssa, ja voisivat hyötyä lahjoituksista ja lainoista. Yhtäkkinen ja ennustamaton tilanne vaatii varoja.

Neuvot:
Voitko auttaa yrityksiä neuvomalla, voisitko olla valmentaja tai mentori? Voit olla kokenut yritysihminen, joka on käynyt läpi kovia aikoja ja oppinut tärkeitä asioita.

Suhteet ja yhteydet:
Voitko auttaa saattamalla yhteen BAM-yrityksiä ja ihmisiä, jotka voivat auttaa? Myynnin, markkinoinnin, lainoituksen, vertaistukiryhmien kanssa?

Tiedätkö avustusrahastoja? Tunnetko mentoreita, jotka ovat halukkaita, päteviä ja saatavilla? Voisitko antaa käytännöllisiä ehdotuksia hyödyllisistä kontakteista?

4. Muista köyhiä

Koronakriisi vaikuttaa köyhiin enemmän kuin moniin muihin. Miljoonat itsensä työllistäjät ovat menettäneet työnsä ja tulonsa. Vielä enemmän on ihmisiä, jotka työskentelevät epävirallisina päivätyöläisinä, joilla ei ole turvaverkkoja. Yhteiskunnan sulkeutuessa he voivat menettää kaikki tulonsa heti, ja heidän ruokansa loppuu pian. Lisäksi heillä on rajallinen pääsy terveydenhuoltoon.

Monien meistä kuulema matra ”työskentele kotoa käsin, pese käsiäsi usein ja pidä fyysistä etäisyyttä” ei ole mahdollista miljoonille ihmisille.

Tässä joitain otsikoita Intiasta, Afrikasta ja Nepalista:

Eräs ryhmä Thaimaassa tarjoaa ruokapaketteja haavoittuville seksityöläisinä työskenteleville naisille, jotka menettivät tulonsa yhteiskunnan sulkeutumisen takia.

Toinen esimerkki on afroamerikkalainen nainen, joka ruokkii enemmän kuin 100 perhettä päivittäin koronapandemian aikana Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa. Katso lehtijuttu ja video.

Mitä muita rohkaisevia toimenpiteitä tiedät?

5. Opi

Monien meistä täytyy pysytellä kotona, ja tämä voi avata mahdollisuuksia opiskeluun. Ottaen huomioon, että tämänhetkinen kriisi on ainutlaatuinen, vaikkakaan ei ensimmäinen, meidän tulisi myös opiskella mitä edelliset merkittävät maailmaa muuttavat tapahtumat ovat opettaneet. Meidän tulisi myös, yrittää oppia käsillä olevasta kriisistä ja kriisissä.

Tässä muutama konkreettinen ehdotus:

 • Koronan aiheuttaman hiljentymisen aikana: Anna Jumalan sanan tulla eläväksi, opi heiltä, jotka ovat kulkeneet ennen meitä, ja nauti Jumalan luomistyöstä. Katso Piispa Barronin pohdintoja näistä kolmesta tässä videossa (englanniksi).
 • Tutustu BAM:n maailmanlaajuisiin raportteihin ja tutki kahta BAM-liikkeen perustavaa dokumenttia: BAM ohjelmanjulistus ja Weath Creation -ohjelmanjulistus (englanniksi).
 • Tällaisena aikana, kun valtavia dramaattisia muutoksia tapahtuu, meidän kannattaa muistella mieliimme maita, jotka ovat muuttuneet elämämme aikana. Se antaa toivoa ja inspiraatiota näinä stressaavina aikoina. Opi Israelista, Singaporesta ja Ruandasta, jotka ovat menestyneet vastoin monia todennäköisyyksiä. Katso neljä kirjasuositusta alaviitteestä.

Luen itse juuri nyt kirjaa, joka kuvailee, analysoi ja vertailee kahtatoista ensyklikaa (paavin teologisia aiheita käsittelevä kiertokirje) vuodesta 1891 vuoteen 2009. Ne käsittelevät sellaisia aiheita kuten liike-elämä, vaurauden luominen, tuotto, työntekijöiden oikeudet, yksityisomaisuus, demokratia, sosialismi, työn teologia, ihmisarvo, ihmisoikeudet, vapaat markkinat, demokraattinen kapitalismi – kaikki Raamattuun perustuvasta näkökulmasta ottaen huomioon sekä historialliset juuret että kontekstit. Yksi parhaista on John Paul II ensyklika vuodelta 1991: Centesimus Annus. Suosittelen myös lämpimästi tätä kirjaa!

Mitä kirjoja, artikkeleita, videoita ja podcasteja suosittelet? Mitä opiskelet?

6. Järjestäydy uudelleen


Tämä globaali kriisi on suurempi ja monimutkaisempi kuin mikään, mitä sukupolvemme on kokenut aiemmin. Emme ole vain menemässä sen läpi ja palaamassa takaisin normaaliin. Asiat ovat muuttumassa ja tulevat muuttumaan edelleen. Siispä, meidän täytyy tarkistaa käsityksemme yrityksemme toiminnasta, ja mahdollisesti uudelleen järjestää jopa nyt. Tietenkin kriisin aikana ja sen jälkeen on myös olemassa uusia bisnesmahdollisuuksia.

Praxis on ” vapauttavan yrittäjyyden luova moottori, joka tukee perustajia, rahoittajia ja innovaattoreita, joita motivoi usko kulttuurien uudistamiseen ja lähimmäisenrakkaus”. Kolme Praxisin johtajista on kirjoittanut ajatuksia herättävän esseen, joka käsittelee näitä asioita: ”Tässä kirjoituksessa selitämme, miksi ajattelemme, että tämä aika on suurimmalle osalle organisaatioita – yrityksille, voittoa tavoittelemattomille yhteisöille, ja jopa kirkoille – oikea hetki nopeasti uudelleen suunnitella työtämme.” Suosittelen vahvasti lukemaan tämän!

Mitä sinä ja yrityksesi tai organisaatiosi teette uudelleen järjestäytyäksenne?

7. Älä luovuta!

Miksi meidän tulisi tehdä BAM-työtä? Jumala haluaa meidän tekevän sitä ja meidät on kutsuttu siihen! Se on osa suurempaa jumalallista suunnitelmaa, jota juutalaiset kutsuvat nimellä tikkun olam: maailman ennalleen asettaminen. Me elämme jännitteessä olemassa olevan maailman ja maailman, jollainen sen pitäisi olla, välillä. Siksi rukoilemme ”tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaissa.”

Tikkum olam tarkoittaa luomista yhdessä Jumalan kanssa, siltojen rakentamista olemassa olevasta maailmasta maailmaan, jollainen sen pitäisi olla. Koronakriisin aikana ja sen jälkeen meidän tulee korjata ja parantaa ihmisten elinoloja ja kehittää maailmaa, tuoden toivoa ja parantumista maailmaan myös liiketoiminnan kautta.

Kun markkinat sukeltavat koronakriisin takia, oppikaamme Jeremialta: Mahdollisuudet eivät olleet hyvät. Itseasiassa erittäin huonot, jopa katastrofaaliset. Kaupunki oli piiritetty ja kaikki näytti osoittavan häviötä kohti. Ihmiset tulisivat joutumaan väkivallan kohteeksi, loukkaantumaan ja kuolemaan; talot poltettaisiin maan tasalle ja jäljelle jäävät Jerusalemin asukkaat karkotettaisiin vieraaseen maahan. Tässä tuomiopäivän tilassa Jumala kehotti profeetta Jeremiaa tekemään sijoitukset – kirottuun kaupunkiin!”

Kuulostaa huonolta neuvolta. Ehkä kuten investoiminen koronakriisin aikana. Mutta Jumala näytti, että markkinapaikka tulee palautetuksi ennalleen jonain päivänä, ja Jumala oli sitoutunut siihen lopputulokseen. Hän edelleen on. Katso aiempi blogitekstini Jumala saattaa markkinapaikan ennalleen (englanniksi).

Kun toteutamme BAM-työtä ja tikkum olamia, me emme saa menettää toivoamme tai luovuttaa, kun kohtaamme vaikeita aikoja. Emmanuel – Jumala on kanssamme.

Mats Tunehag

Kirjoittaja on Business as Mission -työn maailmankuulun asiantuntija, joka saapuu Bisnestiimin vieraaksi vuoden 2021 seminaariin. Tämä teksti on alunperin julkaistu englanniksi Business as Mission -sivustolla. Voit tutustua Matsin mielenkiintoiseen blogiin täällä.

Ps. Jaathan ajatuksesi ja ehdotuksesi täällä (englanninkielinen kysely BAM-sivustolla).

Kirjasuositukset
* Start-up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle, by Dan Senor &Saul Singer
* From Third World to First: The Singapore Story – 1965-2000, by Lee Kuan Yew
* Rwanda, Inc.: How a Devastated Nation Became an Economic Model for the Developing World, by Patricia Crisafulli and Andrea Redmond
* Beating the Odds Together: 50 Years of Singapore-Israel Ties, by Mattia Tomba. 2019