fbpx

Hiljaisen viikon aiheina mediassa ovat olleet kolme kovaa koota; korona, konkurssi ja kuolema. Ne ovat saattaneet tulla konkreettisesti lähelle meitä pyytämättä ja yllättäen. Ainakaan emme ole voineet olla huomaamatta niiden vaikutusta päivittäiseen elämään.

Pitkäperjantain jälkeen on jälleen Pääsiäinen ja Jeesuksen ylösnousemuksen juhlapäivä. Kuolema on voitettu. Pääsiäisen sanoma on sovitus. Jeesus sovitti ristillä meidän syntimme ja sairautemme. Pääsiäisen aikaan kuolema ja elämä kohtaavat toisensa, mutta voittajana selviytyy siitä elämä, koska Jeesus on kuoleman voittaja.

Kun meillä menee yrityksissämme hyvin, voimme kokea olevamme kaikkivoipaisia ja selviävämme vaikeistakin tilanteista omalla viisaudellamme. Kriisit tulevat usein yllättäen.  Yrityksenä jouduimme edellisen vuosikymmenen vaihteen maailmanlaajuisen talouskriisin kurimuksessa tilanteeseen, jossa oma viisaus ei enää riittänyt selviytymiseen.

Asiakkuudet kaatuivat alta, menetimme muutaman kuukauden sisällä 2/3 myynnistämme ja jouduimme lomauttamaan samassa suhteessa työntekijöitämme. Vain muutaman vuosi aiemmin olimme investoineet uuteen tuotantolaitokseen miljoonia ja vastattavanamme olivat lisäksi vielä edellisen investoinnin aikaisia velkavastuita. Yhtenä uuden investoinnin liikkeelle laittajana oli suurin asiakkaamme, jolta itseltään putosi kymmenien miljoonien tilaukset yhdessä hetkessä nollaan.

Tuossa tilanteessa tuli itselleni tutuksi toimistomme neuvotteluhuoneen yksinäisyys, jonne vetäydyin konkreettisesti huutamaan Jumalan puoleen viisautta ja oikeita ratkaisuja: ” Ja avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua” Ps 50:15. Me yrittäjinä tarvitsemme neuvonantajia ja meidän on tarvittaessa nöyrryttävä myös pyytämään apua. Tärkein avun lähde on kuitenkin meidän taivaallinen Isämme ja hänellä on varaa toimia ”maallistenkin” neuvonantajien kautta.

Yrityssaneeraus oli sitten meidän yrityksellemme se keino selviytyä kurimuksesta ja ihmeellisesti Jumala antoi viisautta myös tehdä oikeita toiminnallisia ratkaisuja liiketoiminnan tervehdyttämiseksi. Usein nuo ratkaisut saattavat kirpaista meitä henkilökohtaisesti, mutta ne ovat myös tilaisuus nähdä uudella tavalla oma käyttäytyminen ja yrityksen ydinasiat, joihin meidän tulee keskittyä. Kristitylle, uskovaiselle yrittäjälle ne voivat olla aika tarkastella sitä, mille on todellisuudessa oman elämänsä arvot ja tavoitteet asettanut. Kestävätkö ne vaikeuksien tullessa.

Pitkäperjantain olemukseen liittyy kuoleman läsnäolo. Bisnestiimin puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen kertoi koskettavasti pitkäperjantai-illan TV7 Isännän ääni -ohjelmassa heidän perhekuntaansa kohdanneista kuolemantapauksista ja Jumalan läsnäolosta raskaissa hetkissä. Siinä sivussa hän lyhyesti kertoi aiempien talouslamojen vaikutuksista liikenneasemien talousvaikeuksiin. Konkurssi vältettiin valuuttalainoista huolimatta. Yrityksen konkurssia voidaan verrata kuolemaan ja tuhansille yrittäjille konkurssi merkitsi myös kuolemaa noina 1990-luvun lamavuosina.

Pääsiäinen ja Jeesuksen ylösnousemus seuraavat pitkäperjantaita. Yrityksen konkurssi on yrittäjän pitkäperjantai ja on usein siinä tilanteessa vaikea nähdä ”pääsiäistä”. Kolmantena päivänä se ei useimmiten vielä tule, mutta jos yrittäminen on ollut elämäntehtävä, mutta ei sen tarkoitus, niin tuo yrittäjän ”pääsiäinen” koittaa ajallaan. J-P korosti tuossa edellä mainitussa ohjelmassa, ettei meidän tulisi tarpeettomasti syyllistää itseämme vaikeuksista, jos olemme halunneet toimia rehellisesti ja siitä huolimatta vaikeudet ovat kohdanneet meitä.

Olemme nyt Korona-kriisin vuoksi jälleen tilanteessa, jolloin ilman yrittäjän omaa syytä talousvaikeudet uhkaavat suistaa yrityksiä konkurssiin. Bisnestiimin johtoryhmässä olemme viime päivinä keskustelleet siitä, kuinka voisimme olla jäsenistömme apuna ja tukena hetkellä, jolloin talouden realiteetit painavat päälle. Haluamme rohkaista jäseniämme ottamaan yhteyttä meihin johtoryhmän ja muihin Bisnestiimin verkoston jäseniin. Tässä uutiskirjeessä* on mainittu muutamia nimiä ja heidän erilaisia ”vahvuusalueitaan”, joilla he haluavat palvella jäseniä ja muitakin yrittäjiä. Voimme myös ohjata edelleen ammatillisen tai hengellisen avun äärelle. Vertaistukea, rukousta ja hengellistä rohkaisua me kaikki tarvitsemme.

Ilo ei tällaisella hetkellä ole ehkä päällimmäisenä mielessä, vaikka Jumalan Sana kehottaa meitä ”Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: Iloitkaa! Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä.” Fil. 4:4 ja ” Olkaa aina iloiset. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Jeesuksessa Kristuksessa.” 1. Tess 16-18.

Pääsiäisen sanoma on kuitenkin myös ilo ja toivo. Kuolema on voitettu. Koronakriisin keskelläkin me voimme omistaa luottamuksen siihen, että kuoleman voittaja on puolellamme ja puolustajamme. Meidän sanamme voivat joskus tuntua vaikeuksien keskellä tyhjiltä. Vanhan virren sanoin ” Jumala ompi linnamme ja vahva turva aivan, on miekkamme ja kilpemme ajalla vaaran vaivan.” Jumala taistelee meidän puolestamme ja Hänen Pyhä Henkensä on se kilpi, joka suojelee ja varjelee meitä. Hänen puolellaan me olemme elämän puolella ja hänessä meillä on elämä.

Huuda tai kuiskaa, Jumala kuulee äänesi. Muistutuksena itselleni ja meille, Psalmin mukaan muistetaan antaa kunnia hänelle, jolle kunnia kuuluu. ”Minä nostan silmäni vuoria kohti, mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan. Hän ei salli sinun jalkasi horjua, sinun varjelijasi ei torku. Ps. 121:1-3.

Hannu Suni
BT Koordinaattori

* Jos haluat saada yhteyden Bisnestiimin luotettaviin, vapaaehtoisiin rukouspalvelijoihin ja auttajiin, lähetä yhteydenottopyyntö osoitteeseen info (at) bisnestiimi.fi. Apua löytyy mm. seuraavissa aihepiireissä: yrityksen kehittäminen, digiloikka- ja verkkokauppa-asiat, rahoitusjärjestelyt ja yrityksen vaikeat tilanteet. Lisäksi rukouspalvelussa on mukana terapeuttinen sielunhoitaja.