Marraskuun pimenevät illat ja kostea kylmyys vaihtui Yangonin 30 asteen kostean kuumaan lämpöön ja Chiang Main raikkaaseen vuoristoilmaan bisnestiimin täydennetyn johtoryhmän suunnatessa parin viikon omakustanteiselle matkalle Myanmariin ja Thaimaahan.
Matkan tavoitteena oli löytää Myanmarista paikallisen seurakuntayhteyden kautta uusia kannatettavia pioneeripastoreita uusille työalueille ja tutustua muutoinkin 60 miljoonaisen maan akuutteihin tarpeisiin. Fidan aluepäällikkönä Kauko-Idässä toimiva Jukka Tasanen oli laatinut matkaohjelman, jonka seurauksena bisnestiimi löysi monia vaikuttavia tapoja olla mukana myanmarilaisten lasten ja kyläyhteisöjen kehittämisessä.
Myanmarin asukkaista n. 6 % on kristittyjä. Satojen etnisten ryhmien välillä on jännitteitä ja tosiasiallisesti maassa toimii vasta näennäisdemokratia ja sotilashallinnolla on edelleen suurin valta. Fidalla on Myanmarissa 3 eri alueella yhteensä 15 eri kyläyhteisöhanketta. Paljon uutisoidun miljoonan rohignamuslimin pakolaiskeskuksen lähistöllä on kouluprojekti, jossa bisnestiimin jäseniä on mukana. Suurimman kristittyjen ryhmän muodostavat kareenit, joita asuu Myanmarin lisäksi myös Thaimaan puolella ja muualla Kauko-Idässä. Tarun mukaan he olisivat yksi Israelin kadonnut sukukunta.
Ilosanoman esikoulu
Yangonin esikaupunkialueella vierailimme lähiössä, jossa seurakunta on muutama vuosi sitten aloittanut esikoulu- ja tukiopetusprojektin, jonka avulla 70-80 lapsen lisäksi on saavutettu budhalaisen yhteisön luottamus. Yhteisössä toimii jo pieni uskovaisten ryhmä ja erilaisiin pienessä koulusalissa pidettäviin tapahtumiin myös lähialueen asukkaat uskaltautuvat osallistumaan. Samalla he saavat kosketuksen ilosanomaan, jonka seurauksena yhteisön ja erityisesti lasten elämä voi saada kosketuksen parempaan tulevaisuuteen.
Esikoulu toimii vuokratiloissa ja uhkana on, ettei vuokrasopimus jatku. Oma koulu on seurakunnan suunnitelmissa, mutta taloudellinen tarve siihen on yhteensä n. 50.000 USD:n suuruinen. Tämä puhutteli matkalle osallistuneita ja päätimmekin esittää hanketta bisnestiimin jäsenille, jos vaikka hankkeelle löytyisi ainakin osarahoitus bisnestiimin jäseniltä. Hanke on ajankohtainen myös siksi, että alue tulee liittymään jatkossa tiiviimmin Yangonin ydinkeskustaan, jolloin alueen hintataso nousee ja rakentaminen kallistuu.
Vierailimme myös Yangonin ulkopuolella kyläyhteisössä, jossa toimi esikoulu, raamattukoulu, klinikka, kauppa ja ompelimo. Pikapäätöksenä sovimme lahjoittavamme 2 sähköompelukonetta, joiden avulla ompelimon tuotanto voidaan kaksinkertaistaa. Fidalla on ollut tässä kyläyhteisössä kyläkehitysprojekti, joka on auttanut mm. tiilien valmistuksessa opetuskeskuksen rakennushankkeisiin.
Opetuskeskuksen johtajana toimii Pastori Emin. Hän on myös Myanmarin Helluntailiikkeen varajohtaja ja Evankelisen Allianssin puheenjohtaja. Tässä ominaisuudessa hänet valittiin uskontojen välisen rauhanprosessin puheenjohtajaksi. Rauhanprosessin tavoitteena on löytää eri uskontoryhmien välisen vuoropuhelun kautta tie etnisten ryhmien väliseen rauhaan. Myanmarissa on 10 eri etnistä armeijaa ja rauhaa näiden välille on ollut vaikea rakentaa. Pastori Eminillä on vahva näky seurakuntien istuttamisesta ympäristön kyliin ja useita seurakuntia on opetuskeskuksen työn kautta jo syntynyt.
Uusien pioneeripastoreiden tukihanke jäi Myanmarin osalta vielä lisäselvittelyjen varaan. Selvittäväksi jäi vielä seurakuntakumppanien kapasiteetti lähettää ja ottaa vastuuta uusista pioneereista. Raportoinnin osalta bisnestiimi on valmis vähentämään vuotuisen raportoinnin määrää, jos se tuottaa paikallisille ongelmaa. Fidan toiminta on esitelty Myanmarin hallituksen tasolla ja sillä on nyt mahdollisuus toteuttaa monia kehitysprojekteja maassa.
Matka jatkuu Thaimaahan
Myanmarista siirryimme Bangkokin kautta Chiang Maihin, Thaimaan pohjoisosaan. 12 henkinen ryhmämme puolittui tässä vaiheessa, sillä osalla oli omia projektejaan Thaimaan muissa osissa ja joitain kutsui jo kotimaa. Tutustuminen Erik ja Marjaana Klarin johtamaan The River.Asia -keskukseen ja sen työhön oli silmiä avaava monella tapaa. Se missä Bisnestiimikin on saanut olla mukana Etelä-Thaimaan pioneerityössä Sungai Kolokin rajakaupungissa avautui uudella tavalla. Koko hanke on kaupungin nimeä myöten ollut Jumalan suunnitelmissa jo siitä saakka, kun Klarit saivat lähetyskutsun juuri Thaimaahan yli 27 vuotta sitten. Nimi merkitsee jokea, jota myös River-keskuksen nimi tarkoittaa. Saimme olla Skypen kautta yhteydessä siellä toimiviin 4 pioneeriin ja yhteen heistä, joka on siirtynyt pioneerityöhön Bangkokiin. Työn painopiste on Thaimaassakin siirtymässä Bangkokin kaltaisiin suurkaupunkeihin, joissa asustaa suuria, sinne muuttaneita etnisiä, evankeliumin saavuttamattomia kansanryhmiä.
The River.Asian toimintakeskus sijaitsee Chiang Main naapurissa Hang Dongissa. Entinen epämääräisen menneisyyden omaava keskus on muuntunut lapsi-, nuoriso-, ja naistentyöhön keskittyneeksi hengelliseksi kasvukeskukseksi, jonka tärkeimpänä tehtävänä on kouluttaa evankeliumin julistamiseen sitoutuneita nuoria aikuisia. Kyläyhteisöissä tehty työ on lähtenyt periaatteesta, että kaikessa tekemisessä täytyy kuulla Jumalan ääni. Ihmisten, eri uskonto- ja etnisten ryhmien kohtaamisessa lähestymiskulmana on 5 ”ällän” ohje: look, listen, learn, link and love, katsele, kuuntele, opi, linkity ja rakasta. Luottamus on ansaittava, se avaa ihmisten sydämet.
Erikillä ja Marjaanalla on molemmilla suomalaiset sukujuuret, vaikka heidän kotimaansa Thaimaan ohella on Australia. Siellä heillä oli oma rakennusalan yritys, joka 1990 luvun talouslaman vuoksi ajautui konkurssiin. Erik sai sen jälkeen hyvän yrityskumppanuus- ja työtarjouksen, mutta lähetyskutsu Thaimaahan oli niin vahva, että hän kieltäytyi tarjouksesta. Marjaana on edesmenneen Thaimaan lähetysveteraanin Verneri Raassinan tytär. Ajatus paluusta Thaimaahan ei ensin ilahduttanut, mutta Jumala vahvisti hänellekin kutsunsa. Heidän yhteiseen näkyynsä liittyi ennen lähtöä tullut profetia: ”Vuorten päällä tuli palaa…”
Toisessa osassa Klarien tarinaa enemmän heidän työstään ja näystään Thaimaan saavuttamattomien kansanheimojen parissa. Thaimaassa on alle 1 % kristittyjä, joten se on todella saavuttamaton maa. Erityisen piirteensä tuo vielä sotien aikaiset ulkomaisten sotilaiden ja nykyisen turismin mukanaan tuoma ihmiskauppa räikeine hyväksikäyttöineen. Jumalan silmin ihmiset näyttävät erilaisilta, miltä he meidän katselukulmastamme näyttävät.
Jälleen se, mitä matkalta jäi päällimmäiseksi, on riittämättömyyden tunne. Mutta Jeesuksen sanoin: ”Minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle”.
Hannu Suni
Koordinaattori