fbpx

”Jumala on valoni”. Sitä tarkoittaa yhden valovoimaisen esiintyjämme nimi. Jumala on valo myös Noora, varsinaiselta nimeltään Eleonoora, Hintsan elämässä.

Hintsa on monille tuttu, Nooran isän tunnetuksi tekemä nimi. Moni muistaa Aki Hintsan kehitysmaissa työskennelleenä lääkärinä. Toisille hän oli ennen kaikkea Formula 1 -tähtien lääkäri, ja tunnetun valmennusyhtiön perustaja. Nooralle hän oli rakas isä ja arvostettu esikuva.

Isän kuolema vuonna 2016 oli kova paikka koko perheelle, ja osui Nooran elämässä haastavaan aikaan.

– Elin silloin elämäni tähän asti vaikeinta aikaa. Kun kaikki muu vietiin, Jumala oli ainut valo elämässä.

Syksyllä 2016 Noora toimi muodostelmaluistelun vastuuvalmentajana, ensimmäisessä vastuullisessa työssään vieraalla paikkakunnalla. Samaan aikaan isä taisteli hengestään ja Nooran kokema stressi oli valtava. Isän elämä tässä maailmassa tuli päätökseensä. Tärkeät valintakisat, Nooran näytön paikka, menivät penkin alle.

– Sinä syksynä kaikki ilo katosi elämästäni. En saanut nukuttua, koin suurta ahdistusta, ihanista asioista tuli raskaita. En edes muista siitä ajasta paljoa. Silloin, kun kaikki oli mustaa, ainut toivoni oli Jumala.

Neljän päivän joululoman jälkeen Nooran äiti sanoi uupuneelle tyttärelleen sanat: Sun ei ole pakko mennä takaisin. Aina löytyy joku muukin mahdollisuus.

– Unettomuus ja stressi vaikuttavat vahvasti kognitiiviseen ajatteluun ja tunnesäätelyyn. Autonomia, itsemääräämisoikeus, taas on jaksamiselle tärkeää; kun tilanteeseen voi itse vaikuttaa, se ei ole yhtä kuormittava. Omassa tilanteessani käänne- kohta oli se, kun menin työterveyslääkärin vas- taanotolle. Unet saatiin kuntoon ja siitä lähti vyyhti aukeamaan.

Valona bisneksen ja huippu-urheilun maailmassa

Nooran tie kulki haasteiden jälkeen töihin isänsä perustamaan yritykseen Hintsa Performanceen suorituskykyvalmentajaksi. Noora on toiminut mm. urheilupuolella naisten Formulan parissa ja lisäksi bisnesmaailmassa.

– Kun hain Hintsalle, käytin kokemustani loppuun palamisesta esimerkkinä. Silloin opin konkreettisesti mitä tarkoittaa, että menestys on hyvinvoinnin sivutuote.

Noora kollegoineen toimii haastavassa maailmassa: huippu-urheilun vaatimusten ja bisneksen kovuuden keskellä joutuu välillä miettimään onko Jumalalle tilaa. Miten tällaisessa ympäristössä voi loistaa Jumalan valoa ympärilleen?

– Yksi tärkeimpiä asioita on asiakkaiden näkeminen ja kohtaaminen tuomitsematta ja arvostelematta, Jumalan luomina arvokkaina ja erityisinä yksilöinä, riippumatta asemasta tai suorituksista. Sillä on yllättävän voimakas vaikutus ympäristössä, jossa on totuttu arvostelemaan ja määrittelemään ihmisiä titteleiden kautta. ”Huipulla” voi olla yksinäistä.

Noora auttaa asiakkaitaan löytämään oman parhaan mahdollisen elämässään. Prosessissa pohditaan ihmisen sisimpiä asioita: kuka olen, mitä haluan, hallitsenko elämääni?

– Siinä mennään syvälle ihmisen ajatusmaail- maan ja maailmankatsomukseen. Näissä keskusteluissa asiakkaat saattavat kysyä minun arvoistani. Silloin kerron omasta corestani: kristittynä se on minulle olla Jumalan lapsi, joka elää suhteessa luojaansa. Sitä ei voi ottaa pois eikä ulkoistaa. Se on syvä turva ja kaipaus, joka on kirjoitettu ihmisen DNA:han.

Menestys on hyvinvoinnin sivutuote

– Usko & Ura -seminaarissa haastan sinua miettimään mitä menestys on. Se on hyvin henkilökohtainen määritelmä, jonka ei tarvitse näyttää samalta kuin maailma sen ajattelee, Noora kuvaa.

Olemme eläneet kulttuurissamme pitkään niin, että kynttilää on poltettu molemmista päistä.

– Ihmisen on täytynyt valita joko työ tai hyvinvointi. Hyvinvointia ajatellaan, jos aikaa jää. On pysäyttävää, että tutkimusten mukaan n. 70 % ennenaikaisista kuolemista olisi ehkäistävissä. Kuitenkin tasapainoinen elämä on mahdollista hyvin vaativissakin toimissa. Minun tehtäväni on auttaa ihmisiä muodostamaan realistiset tavat rakentaa arkea, joka ei kuluta loppuun. Rohkaisen jokaista pysähtymään katsomaan miltä oma elämä näyttää – ja pohtimaan pieniä konkreettisia tekoja kohti hyvinvointia ja suorituskykyä. Tärkeintä on, että näitä itselle sopivia tekoja lähdetään myös toteuttamaan: kun ymmärretään käytöksen muuttamisen prosessi, on mahdollista kestävän pohjan rakentaminen hyvinvoinnille ja suorituskyvylle.

Usko & Ura -seminaarissa haastan sinua miettimään mitä menestys on. Se on hyvin henkilökohtainen määritelmä, jonka ei tarvitse näyttää samalta kuin maailma sen ajattelee

Noora Hintsa

Vahvistumaan ja rakentumaan

Elämä ei tule kello kaulassa ja usein mennään myrskyjen kautta.

– Jumala sallii erilaisia tapahtumia, jotka Hän voi kääntää voitoksi. Koen, että yhteys toisten uskovien kanssa on kova maaperä jalkojen alla. Yhteys toisten liike-elämässä toimivien uskovien kanssa on mieletön voimavara; keskustelu ja rukous työhön liittyvien asioiden puolesta on upeaa. Meillä on mieletön Jumala!

Olet lämpimästi tervetullut mukaan kokemaan Jumalan valoa, vahvistumaan ja rakentumaan, olit sitten elämässäsi haastavien aikojen tai vehreän kasvun keskellä. Toivottavasti tapaamme Jyväskylässä!

Mutta mitä tapahtui Nooran työlle muodostelmaluistelun vastuuvalmentajana?

– Palasin joululoman jälkeen työhöni, sain elämäni uudelleen järjestykseen ja seuraavissa kisoissa olimme jo palkintopallilla. Annan siitä kunnian ja kiitoksen Jumalalle.

TEKSTI Siiri Saarimaa KUVAT Juho Tirkkonen

Julkaistu alunperin Tehtävä-vuosijulkaisussa 2021