fbpx

Sitä on vaikea selittää niille, jotka eivät ole asiaa kokeneet. Hankintapäällikkö-yrittäjä Tommi Mäki kokee siunauksena mahdollisuuden toimia monissa mielenkiintoisissa tehtävissä ja mielekkäässä työssä. ”Tahtotilana on kasvattaa toimintaa, jolloin myös resurssit antamiseen kasvaisivat.”

Yrittäjäperheen poika sai 1990-luvun taantuman aikaan esimerkin Jumalan huolenpidosta yritysmaailmassa. Suvun kivialan yritys oli ajautumassa alasajoon. Isä ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin mennä seurakuntaan kertomaan julkisesti tilanteesta ja pyytämään rukousta asian puolesta. Kova oli nöyrtymisen paikka pohjalaiselle miehelle. 

Pyyntö kuultiin. Joidenkin viikkojen jäljeen pankinjohtaja vaihtui ja uusi johtaja ilmoitti, että yrityksellä on kuin onkin edellytyksiä jatkaa. Tommi Mäki pitää tätä ihmeenä – jos tilanne olisi ajautunut toiminnan päättymiseen, perheen tarina olisi erilainen.

”Tämä ajatus nostaa tunteet ja kiitollisuuden pintaan, vaikka tapahtuneesta jo 30 vuotta. Olen saanut tuosta perinteikkäästä, yli 90 vuotta toimineesta yrityksestä ja lapsuuden perheeltäni vahvan pohjan yrittäjyyteen ja työn arvostamiseen.”

Seurakuntarakennuksesta lounasta ja päiväkotia

Tuotantotalouden tradenomiksi valmistunut Mäki on kiinteistöhuoltoyrittäjyyden lisäksi toiminut Finn-Powerilla hankintapäällikkönä. Onhan vyöllä myös useita luottamustoimia ja sopimuspalomiehenkin toimi. Seinäjoen Vapaaseurakunnan hallituksessa toimiva Mäki on ollut mielenkiintoisessa projektissa, jossa seurakunnan 2018 valmistuneen rakennuksen yhteyteen rakennutettiin kerrostalo, jolla rahoitettiin projektia. Lisäksi seurakuntarakennuksessa toimii päiväkoti Suvikello, jossa kokoontuu päivittäin lähes sata lasta. Bisnestiimin johtoryhmän vieralulla huhtikuussa 2023 paikalla kokoontui myös yläasteluokka. ”Tavoitteena oli tavoittaa rakentamalla matalan kynnyksen kokonaisuus, jossa tapahtuu muutakin, kuin seurakunnan toimintaa.”

Koronan kuritti myös rakennuskompleksin toimintoja; lounasravintolatoiminta jouduttiin lopettamaan. Catering sekä päiväkodin ruoan valmistus silti jatkuu.

”Olemme kokeneet monia ihmeitä näiden viiden ensimmäisen vuoden aikana ja ihmeitä tulemme tarvitsemaan myös jatkossa. Vasta nyt seurakunnan toiminta alkaa normalisoitumaan koronaa edeltävälle tasolle ja myös seurakunnan talous kehittyy – kuitenkin jälkijunassa kustannusten nousuun nähden.”

Mäki näkee kunnianhimoisen projektin haasteissa hopeareunuksen: ”Ehkä tämänkin kuitenkin täytyy mennä näin, ettei me toteuttajija toimineet ihmiset lähdettäisi ottamaan kunniaa työn eteenpäin menemisestä.”

Jos tilannetta olisi katsonut puhtaasi yrittäjänä, olisi homma vaikuttanut mahdottomalta. Rukous kuitenkin avasi ovia. ”Ei tämä olisi toteutunut, ellei niin olisi ollut tarkoitus. Hanke olisi jo alkuvaiheessa voinut estyä, esimerkiksi 17 kaupungin ja kunnan omistaman koulutuskuntayhtymän päätösketjun vuoksi, joka liittyi tonttiin, mutta useiden kokouksien päätöksentekoketju meni rakennushankkeen näkökulmasta oikea-aikaisesti läpi.”

Anna kunnia sinne, minne se kuuluu

Tommi Mäki on kokenut hyväksi yhdistää uskon ja uran toimimalla työn yhteydessä erilaisten työmuotojen taustahenkilönä. Työelämässä opittuja taitoja voi hyödyntää myös seurakunnassa, vaikka sitä ei kaikki purematta niele. Päätöksenteko seurakunnissa on usein erilaista. Kaikesta huolimatta Mäki kokee, että yhdessä tekeminen virkistää ja rohkaisee.

Hänen mukaansa asenne valtaan ja rahaan pitää pysyä terveenä. Moni ei kestä menestystä, vaan onnistumiset muuttuvat omiksi saavutuksiksi ja kunnia halutaan ottaa itselle. Mäki siteeraakin Lasse Heikkilän sanoitusta ”Ahneus otteen jos puurtajasta saa, heikot kortit se jakaa”.

Mäen mukaan on tärkeää on muistaa, että talous ja omaisuus on vain yksi välineistä. Rehellisellä toiminnalla ja kunnian antamisella oikeaan osoitteeseen voi seurata menestystä ja siunausta työlle. Yrityskin on ihmisistä koostuva yhteisö työntekijöineen ja yhteistökumppaneineen. ”Rukoilen säännöllisesti yrityksemme työntekijöiden, yhtiökumppanin, työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden puolesta.”

Mäki näkee paljon hyvää tapahtuvan myös seurakuntien ulkopuolella. ”Näen läheltä, miten yhtiökumppanini, joka ei toimi hengellisissä kuvioissa, on aina avulias kaikille. Näen läheltä myös hänen avuliaisuutensa palkan: syvän arvostuksen ja vastavuoroisen auttamisen voiman.” Monien urheiluseurojen ja järjestöjen toiminta muistuttaa myös seurakuntaa vahvalla vapaaehtoisella sitoutumisella ja uskolla yhteiseen juttuun.

Kristillinen yrittäjätapahtuma mullisti elämän

Huhtikuinen iltapäivähetki Seinäjoen hulppeissa tiloissa alkaa olemaan lopuillaan. Vapaakirkon rakennus muistuttaa vuoden 2023 Usko & Ura -tapahtumapaikkaa, tapahtumakeskus Helmiä. Kyseinen rakennus onkin seuraavan vuoden 2024 bisnesseminaarin kohde.

Tommi Mäki itse koki pitkään epävarmuutta osallistua kristillisiin yrittäjätapahtumiin, mutta osallistuttuaan ne ovat muuttaneet hänen suhtautumistaan työelämään. Löysipä hän jopa kutsumuksensa toimia eri yhteisöjen taustatyössä tavoittaen sitä kautta. Käytännön tehtäviä unohtamatta.

”Kannustan kaikkia yrittäjiä ja vastuullisia mukaan verkostoitumaan kristillisiin järjestöihin. Saamme tulevan vuoden Usko ja Ura -tapahtuman Seinäjoelle, jossa hyvä mahdollisuus tavata saman henkisiä vastuullisia. ”