fbpx
Jumalamme on luoja. Hän luo tyhjästä uutta. Luodessaan ihmisen omaksi kuvakseen hän siirsi kyvyn luoda myös meihin. Se on yksi leiviskä tai talentti, joka meille on uskottu käytettäväksi. Helposti miellämme luomi sen rajoittuvan taiteen ja kulttuurin aloille. Luova ihminen on helppo nähdä säveltämässä uutta melodiaa tai maalaamassa sielunmaisemaansa kankaalle. Jumalan luovuus ulottuu kuitenkin kaikille elämänalueille, myös bisnekseen. Työskennellessäni 11 vuotta Nepalissa tutustuin siellä erääseen singaporelaiseen naislähettiin. Hänellä oli kova halu auttaa ihmisiä mutta ei resursseja eikä osaamista. Hän kuitenkin tajusi, että paras tapa auttamiseen olisi tarjota työtä.
Tomi Kuosmanen
Hän auttoi erästä työtöntä yksinhuoltajaäitiä bisneksen alkuun hankkimalla kankaita, joista nainen käsin ompeli pieniä käsityötuotteita myyntiin. Kassavirtoja kertyi sen verran, että voitiin ostaa ompelukone ja pian pystyttiin työllistämään muitakin yksinhuoltajanaisia. Uutena ideana naiset alkoivat valmistaa vuorilta saatavista yrteistä aromaattisia öljyjä, joista tehtiin kynttilöitä ja saippuoita. Näille tuotteille avattiin myymälöitä ja osa lähti vientiinkin. Tehtaan yhteydessä oli järjestetty naisten lapsille päivähoitoa. Naisia alettiin kouluttaa hierojiksi ja aromaattisia öljyjä käytettiin aromaterapiahieronnassa. Hierontapaikkojen yhteyteen syntyi pieniä kahviloita. Tänä päivänä toiminta on laajentunut myös naapurimaahan Intiaan, jossa saman toiminnan kautta autetaan naisia vapauteen seksiorjuudesta. 500 rupian eli noin 5 euron alkupääoma muuttui Jumalan inspiroiman luovan toiminnan kautta yli sata ihmistä työllistäväksi yritykseksi. Yksi pieni luovuuden askel johti aina seuraavaan ja siitä syntyi Jumalan avulla menestystarina.
Vastaavia tarinoita on tullut maailmalla vastaan monia. Turkissa eräs lähetti loi menestyvän leipomo- ja kahvilabisneksen alkamalla leipoa omassa keittiössään naapurin musliminaisen kanssa juustokakkuja. Bangladeshissa taas lähetti alkoi paahtaa kahvinpapuja ja synnytti kahvilaketjun. Yhdistävänä tekijänä näille tarinoille on se, että nämä auttamishaluiset ihmiset oivalsivat, että paras ja ainoa kestävä tapa auttaa on luoda työtä. Vanha sanontahan sanoo, että anna miehelle kala ja hän syö siitä päivän. Opeta mies kalastamaan ja hän saa syödäkseen koko elämänsä. Mutta ne, jotka ymmärtävät bisneksen merkityksen Jumalan valtakunnassa vielä laajemmin, ajattelevat, että opeta mies tekemään kalabisnestä, joka luo työpaikkoja ja näin ruokitaan koko yhteisö sukupolvien ajan. Bisnestiimi on tehnyt merkittävää työtä jo yli 20 vuotta. Olemme pikkutiimissä aistimassa, että vanhan hyvän työn lisäksi on syntymässä jotain uutta. Jo pitkään olemme puhuneet, voisimmeko olla avustamassa pienten yritysten syntymistä eri puolella maailmaa. Voisiko bisnestiimi tarjota uuden kanavan nuorille ja luoville uskoville yrittäjille sekä sijoittajille olla auttamassa Jumalan valtakunnan leviämisessä bisneksen kautta? Asiantuntija-apua ja rahoitusta tarvitsisivat sekä kentälle lähtevät lähetit että paikalliset kristityt perustaessaan yrityksiä Jumalan kunniaksi. Johann Sebastian Bach käytti urkuja instrumenttina luodakseen kaunista musiikkia Jumalan kunniaksi. Bisnes on yksi instrumentti, jota voimme käyttää Jumalan kunniaksi ja ihmisten iloksi. Teksti ja kuvat: Tomi Kuosmanen