Peter Korhonen haluaa myös yrittäjänä miettiä yrityksen eettisiä arvoja syvemmin.
Peter Korhoselle Bisnestiimin tärkein anti on sen tekemä lähetystyö. Yrityksen mottoon tiivistyy joskus paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä kuvittelisi. Tuusulassa toimivan Suomi Teline oy:n motto on “Suuntana ylöspäin”.
Vantaalaisen Peter Korhosen, 48, johtama yritys on telineurakointiin erikoistunut start up, joka myy, vuokraa ja asentaa telineitä rakennustyömailla, telakoille ja teollisuuden tarpeisiin. Yritys siis tarjoaa, kirjaimellisesti, suunnan ylöspäin. Mutta Peter Korhoselle motto kertoo muutakin kuin yrityksen toimialan. Se pitää sisällään myös ne arvot, joita yrittäjä pitää elämässään ja yritystoiminnassaan tärkeinä. “Myös hengellisellä puolella suunta on ylöspäin, ja firmassa halutaan katsoa työn eettistä puolta syvemmin”, kertoo Korhonen moton taustoista. Kaikkiaan noin 30 henkilöä työllistävässä yrityksessä syvempi puoli tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mukaan työntekijöiksi etsitään ja koulutetaan myös kaikista vähäosaisimpia.
Korhonen pitää yhdessä vaimonsa kanssa työturvallisuuskoulutuksia kerjäläisten päiväkeskuksessa Helsingissä. Sitä kautta on löytynyt myös työntekijöitä, joille voi tarjota työn lisäksi mahdollisuuden päästä mukaan yhteiskuntaan. Yrittäjältä vähäosaisten auttaminen vaatii venymistä, koska opettamista ja byrokratiaa on paljon. “Siihen ei moni yrittäjä jaksa ryhtyä, mutta lopputulos palkitsee”, sanoo Korhonen. “Voi olla kiitollinen, kun saa kasvattaa omaan yritykseen sopivan työntekijän. Kasvun suurin haastehan on työvoiman löytäminen”, Korhonen huomauttaa.
Yrittäjyys toi vapautta
Suomi Teline on vasta noin vuoden ikäinen yritys. Tänä vuonna liikevaihto nousee kuitenkin neljään miljoonaan euroon, ja etenkin rakennusbuumin siivittämänä tilauskirjat ovat täynnä. Isoimpina asiakkaina Suomi Telineillä ovat tällä hetkellä telakat. Lisäksi Suomi Telineet toimii edustajana saksalaisille Alfix-telineille.
Korhosella yrityksen peräsimeen lähteminen ei välttämättä lisännyt kiirettä, vaan toi uudenlaista vapautta. Edellisessä työpaikassaankin hän oli osakkaana, joten oman yrityksen johtaminen oli tuttua. Jo ennen Suomi Telineitä korhonen työskenteli samalla alalla vuosia, mutta kansainvälisten asiakkaiden takia työ suuntautui vahvasti ulkomaille. “Matkapäiviä tuli hävyttömän paljon. Eräässä projektissa sain Aeroflotin kultaisen kortin ensimmäisenä vuonna”, nauraa Korhonen. “Nyt pisin työmatka on Tampereelle.” Harvemmat työmatkat tarkoittavat lisää aikaa esimerkiksi perheelle. Korhosella on vaimo ja kolme lasta, mutta perhe on yrityksessä osakkaina mukana, joten työaikakaan ei aina ole perheeltä pois. “Kun perhe on tässä mukana, ymmärtävät hekin tätä paremmin. Olemme saaneet sovitettua perhe-elämän tähän hyvin, aikatauluttaminen ja suunnittelu on siinä tärkeätä.”
Näkökulmia kanssayrittäjiltä
Fidan Bisnestiimissä Korhonen on ollut mukana noin viisi vuotta jäsenenä. Lisäksi hän toimii aktiivisesti Helsingin Saalem-seurakunnassa. Yrittäjälle Bisnestiimi on tarjonnut hyvän verkoston samankaltaista työtä tekevistä ihmisistä. “Haluan kuulua tällaiseen porukkaan. Se tarjoaa hyviä tapaamisia ja keskusteluja sekä näkökulmia kanssayrittäjiltä.” Mutta tätä verkostoakin Korhonen nimittää oikeastaan “sivuosumaksi”. Entiselle lähetyslapselle tärkeintä on, että Bisnestiimi keskittyy lähetystyöhön ja tukee sitä. Siksi hän on Bisnestiimissä mukana, ja on ollut jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Yhtenä hyvänä ja tehokkaana lähetystyön tapana Korhonen mainitsee niin sanottujen puskapastoreiden tukemisen, ja siinä hän haluaa myös Bisnestiimin kautta olla mukana. Vieläkö lähetyslapsi kaipaa itse kentälle? “Minulla ei sellaista kutsumusta ole. Tämä on minulle se tapa tehdä lähetystyötä.”
Teksti: Henrik Suni