fbpx

Kristitty johtaja tai yrittäjä voi toteuttaa Jumalan antamaa kutsua vaikuttaa ja luoda uutta. Toimimalla raamatullisten periaatteiden mukaan jokainen voi levittää tehokkaasti Jumalan valtakuntaa sitä kipeästi tarvitsevaan nykypäivän työelämään. Yrittäjinä meillä on etuoikeus vaikuttaa joka suuntaan; työntekijöihin, asiakkaisiin ja koko yhteiskuntaan.

Näin pohti Bisnestiimin tämän vuoden yrittäjäseminaarin pääpuhuja, kristitty yrittäjä ja pastori Robert (Bob) Stübner Saksasta. 36-vuotias fyysikko on itse elävä esimerkki siitä, miten kristitty voi todella vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan. Hänen johtamansa IT-alan yritys kasvaa vuosittain ja on toistuvasti palkittu erityisen hyvänä työpaikkana. Samaan aikaan myös Stübnerin toinen työpaikka ChristusGemeinde -seurakunta on voimakkaassa kasvussa.

Sisältä ulospäin

Jumala on antanut meille tehtäväksi muokata juuri sitä ympäristöä missä olemme muuttumaan Jumalan tahdon mukaiseksi. – Johtaminen on vaikuttamista ja Jumala on kutsunut meidät valtaamaan alaa kaikilla yhteiskunnan alueilla, Bob Stübner rohkaisi kuulijoita. – Yrittäjinä meidät on kutsuttu rakentamaan yrityksemme Jumalan periaatteiden mukaan, hän tarkensi. – Se tuo asiakkaille etua, saa työntekijät tulemaan mielellään töihin ja inspiroi ihmisiä sekä sisä- että ulkopuolella. Näin voimme elää todeksi niin vastustamattomia arvoja, että ihmiset todella näkevät selvän eron.

 

Jo 16-vuotiaana ensimmäisen yrityksensä perustanut Bob Stübner pitää tärkeimpänä arvona luonteemme kasvua Jumalan mielen mukaiseksi. – Koko Uusi Testamentti on täynnä sanomaa siitä, miten kaikki ulospäin näkyvä lähtee sisimmästämme, hän sanoi.

Tämä koskee ennen muuta johtajia. – Erään tutkimuksen mukaan johtajan menestykseen ja vaikutusvaltaan vaikuttavat vain vähän sanat ja osaaminen mutta kaikkein eniten luonne. Emme todellisuudessa johda sen kautta mitä teemme, vaan mitä olemme. Voit sanoa mitä vaan, mutta lopulta ihmiset toimivat sen mukaan, mitä olet, Stübner vakuutti.

– Maine on se, mitä ihmiset sinusta sanovat, mutta luonne on se, mitä olet. Maine voi tehdä rikkaaksi tai köyhäksi mutta luonne onnelliseksi tai onnettomaksi, Stübner opetti.  – Kuka sinä olet, kun kukaan ei katso? Mieti kaikkia pieniä asioita elämässäsi. Millä niistä olisi mahdollisuus tulla isoksi ongelmaksi luonteesi kannalta? Luonteen heikot puolet eivät tule ”ei mistään”, vaan ne alkavat jostain pienestä, jota et ensin edes huomaa, mutta joka voi lopulta määrittää ja hallita johtajan koko elämää.

Johda ensin itseäsi, sitten vasta muita

Itsensä johtaminen, kuten kaikki muukin toimintamme, kulminoituu siihen, mistä kaikki muu lähtee – luonteeseemme ja sydämeemme. Tärkeää ei siis ole, miten elämämme järjestämme vaan se, mitä sydämessämme on. Sananlaskut 4:23 sanoo: ”Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee” Tämä tarkoittaa käytännössä enemmän kuin mitään muuta. Jos varjelemme sydämemme, voimme tehdä sen mihin meidät on kutsuttu.

Bob Stübner antoi osallistujille hyviä neuvoja siihen, mikä on välttämätöntä, että voimme antaa parhaamme:

  1. Ajanhallinta: Nykyään kalenteri on kuin Jaakobin kirjeessä mainittu kieli, joka voi hallita ja määrittää koko elämän, ja se myös paljastaa mikä sinulle on tärkeää.

Kirjoita siis kalenteriin, minkälainen ihminen haluat olla Jumalan edessä ja varmista, että kalenterisi pitää huolen siitä, että varjelet sydämesi. Aina tulee olemaan paljon tai jopa liian paljon tekemistä ja vain itse voimme asettaa rajat. Ajan ja tärkeiden asioiden puolesta pitää taistella lujasti!

Rakenna rytmejä ja pidä niistä kiinni. Bobin oma esimerkki tästä on: rukous joka aamu, kerran viikossa lepopäivä, kerran kuukaudessa yksi päivä varattuna pelkkään rukoukseen ja kerran vuodessa neljän päivän hiljentyminen Jumalan edessä.

2. Keskustelu ja jakaminen. Bob itse on mukana pienryhmässä ja keskustelee lisäksi säännöllisesti sielunhoitajan kanssa

3. Mentorointi. Bob on säännöllisesti yhteydessä oman mentorinsa kanssa ja reflektoi eri osa-alueita vastuistaan. Jokainen meistä tarvitsee muita pohtimaan itseään ja omia suorituksiaan

4. Hyvät ystävät. Tarvitsemme kaikki myös rinnallakulkijoita ja ihmisiä, joiden kanssa jakaa elämämme

5. Bob laittaa säännöllisesti kalenteriin aikaa myös strategian pohtimiseen.

Ajattelulle ja pohdinnalle ei kiireisen työn keskellä jää aikaa, ellei sitä tietoisesti siihen varaa. Sadoista päivittäin eteen tulevista asioista vain muutama on niitä, mitkä voivat nostaa kaiken aivan uudelle tasolle. Nämä ovat erittäin tärkeitä mutta eivät kuitenkaan kiireellisiä.

On tärkeää priorisoida omat tehtävänsä ja tehdä vain ne, joita kukaan muu ei voi tehdä.

Jumalan läsnäolon tärkeys

Miten sitten luonteemme voisi tulla enemmän Jumalan kaltaiseksi? – Se tapahtuu vain Hänen läsnäolossaan. Mikään muu ei ole kestävää, Bob vastasi.  Luonteemme muuttuu, kun katsomme Jeesusta. Silloin Pyhä Henki vaikuttaa ja tekee meissä työtään. Usein tarvitaan myös vaikeuksia ja painetta. – Vasta kun puu murtuu, nähdään mitä sen sisällä on, hän totesi.

Bob Stübnerin mukaan moni kristitty miettii, miten yhdistää työ ja hengellinen elämä. Jumalan näkökulmasta kaikki on kuitenkin yhtä. Kun annamme itsemme Jumalan käyttöön, koko elämämme on hengellistä ja Jumalan palvelemista. Jumalan suunnitelma on, että Hänen valtakuntansa leviää maan päälle. Siksi on tärkeää, että sydämemme on linjassa Jumalan sydämen kanssa.

Arvoilla johtaminen

Strategiaa laadittaessa valitaan ensin päämäärä, johon halutaan. Sen jälkeen mietitään reitti, jolla sinne päästään. – Arvot sitten ratkaisevat, minkä reitin valitsee. Kun johtaminen perustuu oikeisiin arvoihin, jokainen organisaatio on Jumalalle tärkeä ja arvokas, Stübner muistutti.

Bob Stübnerin oma yritys on näkyvästi sitoutunut arvoihin, jotka määrittelevät työn tekemisen tavat, asiakaskohtaamiset ja toiminnan linjaukset. Näiden perusarvojen mukaan ihminen on aina tärkeä – tärkeämpi kuin liikevaihto – ja rahaan suhtaudutaan kuin se olisi omaa. Asiakkaita kuunnellaan ja ymmärretään. Tekemiseen suhtaudutaan intohimoisesti ja niin, että se on merkityksellistä. Silloin kaikki voivat antaa parhaansa.

– Arvot täytyy ensin määritellä, sitten kommunikoida ja vielä liittää ne käytännössä erilaisiin työtilanteisiin, Stübner neuvoi.  – Voidaan esimerkiksi keskustella siitä, mikä on asiakkaalle parasta, eikä miten saadaan eniten rahaa yritykselle. Sen jälkeen neuvotaan asiakasta tekemään näin, hän selitti.

-On tärkeää, että jokainen työntekijä kokee arvot omikseen, hän lisäsi. Siksi niitä täytyy uudelleen ja uudelleen käydä läpi, tehdä niistä hashtageja, sloganeja, huoneentauluja jne ja varmistaa, että ne todella läpäisevät koko toimintakulttuurin, eivätkä jää pelkäksi sanahelinäksi.

– Kristityn on myös tärkeää pysyä tarkasti laillisuuden piirissä, eikä lipsua lainkaan edes mahdollisesti harmaalle alueelle, kokenut yrittäjä korosti. Hänen yrityksensä toimintaohjeissa tämä on sanottu selvästi. Hän kertoi esimerkin käyttämästään ns. sanomalehtitestistä. – Mieti, että kaikki mitä olet suunnitellut tekeväsi tai tehnyt, lukisi yksityiskohtaisesti seuraavan aamun sanomalehdessä. Miltä sinusta tuntuisi? Jos mukana on jotain, mitä et haluaisi julkaistavan, jätä se kokonaan pois.

– On hyvä myös muistaa, että se, mitä siedät tai johon et puutu, on samalla se, minkä hyväksyt, hän vielä muistutti. Moni ajattelee, että puuttumatta jättäminen vapauttaa vastuusta, mutta näin ei ole, vaan annat samalla hiljaisen hyväksyntäsi.

Euroopan hengellinen haaste

Seminaarin paneelikeskustelussa käytiin läpi Euroopan tämän päivän haasteita. Euroopan hengellistä trendiä voisi kuvata sanalla etsintä. Ihmiset etsivät rahaa syvempää merkitystä monista eri suuntauksista.  -Eurooppalaisilla on selvä kaipaus todelliseen, omaa elämää suurempaan merkitykseen, Bob Stübner kuvasi. Tämä haastaa seurakuntia vastaamaan tarpeeseen nyky-eurooppalaista koskettavalla tavalla. – Seurakunta ei voi olla paikka, jossa hypätään parikymmentä vuotta ajassa taaksepäin.

– Todellisia, aktiivisesti Jeesusta seuraavia kristittyjä on Euroopassa kuitenkin vain noin kaksi prosenttia, Fidan lähetti Veera Hug Pentecostal European Mission -verkostosta kertoi. – Maahanmuuton ja väestöliikehdinnän keskellä on hyvä muistaa Raamatusta nouseva maahanmuuton teologia: Jumala on ehdottomasti ei-rasisti, joka lupaa, että liiton siunaus tulee kaikille kansoille, hän muistutti.

Maahanmuuton mahdollisuuksia perinteisen lähetystyön rinnalla avasi myös Fidan Juha Lehto. – On valtavaa, että yhdessä ihmisryhmässä näin suuri joukko tulee uskoon. Monet sydämellämme pitkään olleet ihmisryhmät ovatkin nyt keskuudessamme, hän iloitsi.

 

Bisnestiimin visio ja missio

Bisnestiimin koordinaattori Hannu Suni muistutti työn peruslähtökohdasta. – Bisnestiimin missio on mahdollistaa evankeliumin julistaminen siellä, missä sitä vielä ei ole julistettu. Pääpaino on siis saavuttamattomien kansojen parissa ja pääasiallinen tukimuoto on avustaa paikallisia pioneerievankelistoja aloittamaan työ kylissä ja kaupungeissa, joissa ei vielä ole seurakuntaa. – Haluamme laajentaa tukea niin, että lähivuosina voimme lähettää enemmän ja enemmän pioneereja, hän jatkoi

Tärkeässä roolissa on viestintä, jota pyritään parantamaan ja laajentamaan lähiaikoina. Avoimuus on tärkeää aktiivisuuden ja toimintaan sitoutumisen kannalta. – Yksin emme pysty tätä tekemään, vaan siihen tarvitaan kaikkia teitä yrittäjiä, Bisnestiimin tuore puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen haastoi jäseniä.

Tulethan sinäkin mukaan ensi vuoden seminaariin!

Mikäli haluat Bobin puheet tallenteina, ota yhteyttä info@bisnestiimi.fi