Toivakkalainen yksityisyrittäjä – 46-vuotias kolmen lapsen äiti Tuija Nyström – valittiin vuoden 2018 yrittäjänaiseksi. Nyström on jo 15 vuoden ajan toiminut yksityisyrittäjänä toimialoina matkailu ja lastenvaatteet. Ensimmäiset 7 vuotta kuluivat lastenvaatteiden tuotannossa, josta saadulla pääomalla toiminta laajeni matkailualalle. Pitkän harkinnan jälkeen Nyström osti Ruolahdesta laskettelukeskuksen. Nyt yritykset työllistävät yhteensä 60 henkilöä. Henkilöstö pitää Nyströmiä työnantajana, joka tekee kaikkensa heidän työhyvinvointinsa eteen. Lastenvaatteet ovat saaneet suuren suosion: Suomessa on jo yli 30 yritystä, jotka toimivat jälleenmyyjinä Hiphot-tuotteille. Tuottoisa yritys on halunnut olla vaikuttamassa myös yhteiskunnallisesti. Yritys esimerkiksi tukee kuukausittain kehittyvien maiden AIDS-työtä. Välillä Nyström on perheenäitinä kokenut haasteita ajankäytössään: kuinka onnistua yhdistämään yrittäminen ja perhe. Opettajana työskentelevä aviomies Timo antaa vaimolleen kuitenkin kiitosta työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta. Usein tämä Tuijan kohdalla tarkoittaa sitä, että muiden jo käytyä nukkumaan yrittäjä istuu vielä työpöytänsä ääressä hoitamassa firman juoksevia asioita.

Raamatussa on viisauskirjallisuuteen kuuluva Sananlaskujen kirja. Vuosikymmeniä sitten opin hyvän käytännön lukea Sananlaskuja luku päivässä. Toki en ole aina onnistunut näin toimimaan, mutta pyrkimys siihen on edelleen. Sananlaskuja on yhteensä 31, ja valitsen kalenterin perusteella sen sananlaskun, mikä kuukauden päivä on menossa. Vähimmälle huomiolle vuosittain jää Sananlaskujen luku 31, kun kalenterissamme on vain seitsemässä kuukaudessa niin monta päivää. Tuossa luvussa 31 on kuitenkin yksi Sananlaskujen suurista helmistä; ”kelpo vaimon ylistys” (31:10-31). Kelpo vaimon ylistyksen voi nähdä kuvauksena naisyrittäjästä. Tämän ”kelpovaimon” tarinan innoittama kirjoitin vuoden 2018 yrittäjänaisen – Tuija Nyströmin – fiktiivisen tarinan, eli Sananlaskut 31:10-31 nykysuomeksi kerrottuna.

Tämän mystisen ”kelpovaimon” ylistyksestä löytyy monia liike-elämän toimintaperiaatteita ja käytäntöjä. Tämä liikenainen: Tekee markkina-arvion ja investoi. Istuttaa viinitarhan (pitkän tähtäimen investointi). Tekee voittoa ja sijoittaa. Näkee, että kauppa on kannattavaa. Pitää kirjanpitoa ja hallinnoi kassavirtoja. Valmistaa tuotteita ja myy niitä. On mukana vähittäiskaupassa. Tekee pitkiä työpäiviä. On positiivinen. On perustanut jakeluverkoston. Avustaa köyhiä ja avuntarvitsijoita. Hän käyttää osan voitosta hyväntekeväisyyteen. Huolehtii oman perheensä hyvinvoinnista. Elättää oman perheensä lisäksi myös palveluskunnan (työllistää). Saa julkista tunnustusta työstään. Koko perhe saa kunnioitusta hänen työnsä vuoksi.
Siunattu kesää jokaiselle
Tomi Kuosmanen
Jyväskylä
