fbpx

Bisnestiimin johtoryhmän jäsen Annikka Puro-Aho vieraili Nepalissa joulukuussa 2018. Nepal on yksi maailman köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä valtioista. Neljännes sen asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.
Puro-Ahon mukaan tämä näkyi selvästi. Hän kertoo kokemuksistaan pääkaupungista Kathmandusta: ”Koko kaupungista ei meidän ihmetykseksi löytynyt edes McDonald’sia, ei pilvenpiirtäjiä, ei kiiltäviä uusia kortteleita”. Toinen seuruetta yllättänyt asia oli ihmisten ystävällisyys ja huomaavaisuus: ”Aina kun oli hukassa (ja näin tapahtui usein, koko maassa ei ole tien nimiä) joku oli valmis auttamaan ja saattamaan tarvittaessa perille asti. Ihmisten vieraanvaraisuus ja maan köyhyys jättivät kyllä kokeneemmallekin matkaajalle sydämeen jäljen. Tätä maata ja näitä ihmisiä täytyy jotenkin auttaa ja heille täytyy kertoa Jeesuksen tuomasta toivosta.”

Kastijärjestelmän toivottomuus

 

Maan uskonto on hindulaisuus ja hindulaisuudessa syntyperällä on suuri merkitys. Se kasti, mihin synnyt, määrittelee koko elämäsi. Jokainen ihminen syntyy tiettyyn kastiin eli tehtävään. Kasti määrää esimerkiksi, mitä työtä voi tehdä, mitä voi syödä ja kenen kanssa avioitua.

Kastittomana elämän edellytykset ovat huonot. Taksvärkki ry:n mukaan kastilaitos on yhä käytössä, vaikka se virallisesti on poistettu Nepalista kuten Intiastakin. Hyvä uutinen Jeesuksesta on monesti erittäin hyvä uutinen kastittomalle tai alakastiin kuuluvalle myös sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna. Jokainen ihminen on yhtä arvokas Jumalan silmissä.

Kauneutta köyhyyden keskelle

Yritykset, joissa Puro-Aho vieraili ovat Beauty For Ashes Nepal ja Purnaa. Molempien yritysten perusajatus on nostaa naisia vaikeista ja köyhistä olosuhteista. Puro-Aho alkaa tehdä näiden yritysten kanssa yhteistyönä korumallistoa, joka on Suomessa suunniteltu ja Nepalissa käsin tehty.
Beayty For Ashes Nepal kertoo missiossaan uskovansa köyhyyden olevan yksi suurimmista ongelmista, joka johtaa ihmiskauppaan. Ongelman torjumiseksi yritys työllistää syrjäytyneitä naisia. Yritys tarjoaa työympäristön, joka on perhekeskeinen ja antaa naisille mahdollisuuden valita vapauden.
Missio toteutetaan maksamalla naisille työstä riittävästi palkkaa. Työntekijöille tarjotaan myös tapaturma- ja sairasvakuutus, eläkerahasto sekä päivittäin lounas. Lisäksi mahdollisimman useat raakamateriaalit hankitaan paikallisista kaupoista Nepalissa.
Beauty For Ashes pitää huolta myös naisten hengellisestä elämästä. Siihen kuuluu mahdollisuus liittyä aamuhartauteen, jossa opetetaan Jumalasta, Hänen rakkaudestaan ja mitä tarkoittaa elää elävää elämää. Se on myös paikka naisille jakaa heidän tarpeitaan ja rukoilla toistensa puolesta.
Purnaa toimii myöskin Nepalissa naisten hyväksi. Purnaan mukaan taloudelliset haasteet Nepalissa aiheuttavat ns. modernia orjuutta. Se ilmenee mm. ihmiskauppana, epäinhimillisissä työolosuhteissa työskentelynä sekä hyväksikäyttönä monin eri tavoin.

Tulevaisuus ja toivo

Vaikka Nepalin haasteet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, ei tilanne kuitenkaan ole toivoton. Erityisesti naisten tukeminen auttaa laajemmin perheitä ja antaa myös tuleville sukupolville toivon paremmasta elämästä.
Raamatun sanan mukaan Jumala haluaa antaa nepalilaisillekin tulevaisuuden ja toivon. Tässä voit sinäkin olla mukana tukemalla Bisnestiimin toimintaa!