fbpx

Bisnestiimin johtoryhmässä on jo pitkään muhinut ajatus siitä, että Bisnestiimin työn koordinointia ulkomailla voisi kehittää. Kiitos Jumalalle, yhteistyötahoja on paljon ja saamme jatkuvasti laajentaa tukeamme eri alueille. Samalla se tarkoittaa, että myös yhteyksiä on paljon, ja koko tiimille olisi suuri etu, jos löytyisi yksi henkilö koordinoimaan tätä kaikkea.

Rukouksissa kypsytetty asia sai selkeän ratkaisun, kun tehtävään löydettiin Jarmo ”Jape” ja Merja Saarni.

Saarnin pariskunta on monelle tiimiläiselle tuttu vuosien takaa Bisnestiimin tapahtumista, Japen sanoin he ovat useinlöytäneet itsensä joltain mökiltä Bisnestiimin kokoontuessa.

Mutta keitä Merja ja Jape oikein ovat? Miten heidän tiensä on kulkenut tähän hetkeen?

Haasteita, vaan ei esteitä

Elokuun lopussa 46. hääpäiväänsä viettänyt pariskunta on saanut kokea Jumalan johdatuksen elämänsä eri vaiheissa.

– Olemme elävä todiste siitä, miten kaksi erilaisista taustoista tulevaa ihmistä voi elää avioliitossa. Haasteita on riittänyt, mutta ne eivät ole olleet esteitä, Merja kertoo.

Jape on hengellisessä kasvuympäristössä varttunut uskovan perheen kasvatti, joka teini-iän kapinan jälkeen antoi elämänsä Jeesukselle eräällä iltanuotiolla. Merjan vanhemmat puolestaan olivat eronneet ja nelilapsisen sisarussarjan vanhimpana hän itsenäistyi varhain. Mummo vei Merjan lapsena kesäleirille, jossa hän tuli uskoon. Rippikoulun jälkeen Merja kävi myös uskovien kasteella ja siitä alkoi elämä helluntailaisena.

Eräänä uutena vuotena kaksi nuorta matkusti nuorisopäiville Helsinkiin. Toinen heistä lähti Mikkelistä ja toinen Kouvolasta. Sen illan kohtaamisen jälkeen heidän tiensä on kulkenut samaa polkua.

Thaimaahan viitoitettu tie

– Emme koskaan hakeutuneet lähetystyöhön, mutta elämä alkoi suuntautua siihen suuntaan. Lähetystyö oli kuin tienviitta, jonka näimme yhä uudestaan: kuljimme pätkän matkaa ja se oli aina uudelleen edessämme, Jape kertoo.

– Se oli vahva Jumalan johdatus. Meillä oli aina sisäinen varmuus seuraavasta askeleesta, Merja kuvaa.

Ensin Saarnit päätyivät seurakuntatyöhön Kouvolaan ja Haminaan. Jape toimi nuorisopastorina ja pastorina, ja pari vastasi yhdessä Kouvolan seurakunnan lapsityöstä. Seurakuntatyössä lähetystyö oli luonnollinen osa uskovien elämää. Erityisesti pitkäaikaisten Thaimaan lähetystyöntekijöitten, Verner ja Ulla Raassinanelämäntyö teki pariin suuren vaikutuksen.

– Niinä vuosina lähetystyöstä tuli meille luonnollinen osa uskovan elämää. Nuo seurakuntavuodet vaikuttivat elämäämme paljon ja olemme olleet niistä kiitollisia.

Muutamien vaiheiden jälkeen Saarnit päätyivät neljä kuukautta kestävälle lähetyskurssille.

– Sillä lähetyskurssilla kaikilla piti olla taustallaan lähettävä seurakunta. Meilläkin oli, mutta seurakunnan suunnitelma peruuntui. Kurssin ajan rukoilimme ja jännitimme, onnistuuko työhön lähtö ollenkaan, Merja kertoo.

Kurssin aikana Saarnit osallistuivat Fidan vuosikokoukseen Hämeenlinnassa. Sinä päivänä ruokajonossa tapahtui jotain ihmeellistä.

– Seisoimme jonossa, kun yhtäkkiä takanamme seisonut mies kysyi, että missähän on se Saarnin pariskunta, joka on lähdössä lähetystyöhön. Hämmästyen kerroimme, että tässähän me, Jarmo avaa mullistavaa kohtaamista.

Kävi ilmi, että tuo mies oli Aimo Mäkinen, Uuraisten helluntaiseurakunnan vanhimmiston jäsen. Hän kertoi, että heidän seurakuntansa tahtoisi lähettää olisi kiinnostunut lähettämään Saarnit Thaimaahan.

– Olimme rukouksessa kertoneet Jumalalle jokaisesta maanosasta yhden maan, jonne haluaisimme mennä. Arvaatko mikä Aasian maa oli listallamme? Merja kysyy nauraen.

Saarnit kutsuttiin kesän ajaksi seurakunnan työyhteyteen ja heidän lähtönsä Thaimaahan järjestyi pikavauhtia muutamassa kuukaudessa. Merja ja Jape lähtivät Thaimaahan kolmen lapsensa kanssa syyskuussa vuonna 1989.

– Silloin saimme kokea kulkevamme valmistetuissa teoissa. Sisällämme kasvoi luottamus siihen, että kun Jumala pitää meistä näin hyvää huolta lähtiessämme, niin Hänen huolenpitonsa jatkuu kyllä myös siellä jossain.

Thaimaa

Työ uudessa maassa alkoi puolitoistavuotisella kielikoululla, jossa Saarnit saivat perehtyä haastavaan ja mutkikkaaseen thaikieleen. Sinä aikana he myös tutustuivat maahan ja saivat tukea vanhemmilta läheteiltä. Kun opinnot saatiin päätökseen, he lähtivät suoraan kansan pariin Itä-Thaimaahan ja aloittivat työn pioneereina. He saivat viettää Sikhoraphumissa, Surinin läänissä neljä ihmeellistä vuotta, joita he kuvaavat kuin apostolien ajaksi.

– Työssä ei ollut kysymys siitä, että voisimme tunkeutua opettamalla ihmisten henkiseen maailmaan. Järjestys oli käytännössä aivan toinen: Pyhä henki vaikutti ihmisten elämässä ensin, ja sen jälkeen avasimme Raamatun ja etsimme yhdessä tietoa ja merkityksiä, Jarmo kertoo.

– Länsimaissa järjestys on totuttu ajattelemaan useimmiten toisin päin, Merja lisää.

– Elimme aikaa, jossa ihmeet, merkit ja johdatus; Pyhän hengen toiminta, oli läsnä elämän keskellä. Kerran esimerkiksi kouluja käymätön riksakuski profetoi jumalanpalveluksessa kielillä ja jäätelönmyyjä tulkkasi vieressä. Tilanteet olivat niin ihmeellisiä, että välillä nipistimme toisiamme, onko tämä tottakaan. Idässä Jeesukseen uskominen on hidas prosessi, koska buddhalaisessa kulttuurissa hengellinen anteeksianto on vaikea asia ymmärtää. Muutos ihmisten elämässä oli ihmeellinen. Sellaista ei voi ihminen synnyttää, vaan ainoastaan Jumala, Saarnit kuvailevat.

Jumala hyväksyy keskeneräisyyden

Heti alussa nuoret lähetystyöntekijät saivat todeta, että perfektionismin sai heittää romukoppaan.

– Saimme oppia olemaan nöyriä kielen edessä. Yhä edelleen kohtaamme yllätyksiä! Motoksemme muodostui: puhu mitä osaat ja hymyile loput, Merja kertoo.

– On turha kuvitella, että olisimme olleet muutenkaan valmiita tai millään tapaa esikuvallisia. Ja kun ensimmäisiä uskovia syntyi, tapahtui paljon väärinkäsityksiä. Niitä sitten oiottiin ja selvitettiin, ja Jumala piti meistä ja näistä uskovista huolen. Jumala on säätänyt oman kasvuvauhdin jokaiselle, Jape toteaa.

– Keskeneräisyydestä huolimatta saimme ja saamme olla Jumalan käytössä, ja myös oppijan paikalla. Opimme seurakuntalaisiltamme valtavasti kulttuurista ja elämästä Thaimaassa.

Thaimaan pioneerityön jälkeen Saarnit ovat olleet raamattukoulutyössä Bangkokissa sekä kehitysyhteistyössä Kambodzhassa, josta käsin pari toimi myös Fidan Kaakkois-Aasian alueellisissa tehtävissä.

– Kun Itä- Thaimaassa olimme perustamassa uutta seurakuntaa, Bangkokissa saimme puolestaan olla kasvattamassa ja kouluttamassa uusia nuoria eteenpäin. Nämä molemmat työt ovat yhtä tärkeitä. Kehitysyhteistyössä taas näimme selvästi mitä tapahtuu, kun toivo syttyy toivottomuuteen, Saarnit kertovat.

Lähetystyössä vietettyjen vuosien aikana Saarneille syntyi laajat yhteydet Kaakkois-Aasian kirkkoihin ja pastoreihin, ja Jarmolle on kertynyt kokemusta, jota sikäläisissä kulttuureissa arvostetaan. Merja puolestaan on työvuosien aikana suuntautunut erityisesti lasten ja tyttöjen aseman parantamiseen. Hän on toimittanut aiheesta myös kirjan Orjuus tänään – Näkökulmia ihmiskauppaan.

Tammikuussa 2020 Saarnit tekivät matkan entisille kotiseuduilleen Itä-Thaimaahan, ja saivat jälleen kerran ihmeellisen todistuksen Jumalan uskollisuudesta.

– Kun palasimme lähetysuramme alussa perustamaamme seurakuntaan, siellä oli jumalanpalvelus menossa. Kymmenen seurakunnan ensimmäisistä uskovista oli paikalla ja jälleennäkemisemme oli koskettava kokemus. Jumala synnytti tuon seurakunnan 30 vuotta sitten. Seurakunta on kasvanut ja vahvistunut. Jumala on vaikuttanut Sikhoraphumissa ja vaikuttaa tänäkin päivänä.

Sillanrakentajat

Saarnit päätyivät työhön Bisnestiimissä kutsuttuina.

– Tehtäväämme Bisnestiimissä kuvaa hyvin sana sillanrakentaja, Merja ja Jape kertovat.

– Kun Bisnestiimi haluaa tukea kohdetta maailmalla, toimimme keskustelunavaajina kenttäväen suuntaan. Pidämme yhteyttä yhteistyökumppaneihin ja käymme heidän kanssaan syventäviä keskusteluja.

Yhteydenpitoa helpottaa syvällinen kulttuurin tunteminen ja pitkä kokemus Aasian maista.

– Usein ei ole tärkeintä, että käytetään oikeita sanoja, vaan missä järjestyksessä asia kerrotaan. Tämä poikkeaa paljon meidän länsimaisesta ilmaisustamme, Merja kuvailee.

Saarnien laajat suhdeverkostot Aasian alueella ja yhteydet ja ymmärrys Fidan toiminnasta tuovat myös paljon hyötyä Bisnestiimin toiminnalle. Samalla saamme viestit kulkemaan tiimiläisille suoremmin ja nopeammin.

– Bisnestiimin työssä meitä on koskettanut se, että kiireiset ihmiset haluavat antaa omaa aikaansa, rahaansa ja voimavarojaan Jumalan valtakunnan työhön. Bisnestiimissä näky palaa voimakkaana ja se on vienyt toimintaa eteenpäin monien vaiheiden ja haasteiden läpi. Tavatessamme tiimiläisiä lähetyskentillä, olemme ihailleet sitä, miten aidosti kiinnostuneita he ovat ihmisistä. Se ei ole pelkkää liikemiesälyä vaan heissä elävän Jumalan vaikutusta.

– Tähän tiimiin on helppo tulla, ja jos voimme yhdessä tehdä jotain, niin olemme ilman muuta mukana.

Jo ennen Saarnien työn varsinaista aloitusta Bisnestiimissä, he haluavat jakaa yhden tarinan.

Vuonna 2009 Saarnit tapasivat pastori Chanroth Chean ja hänen miehensä Nith Chean Taek Tlan  alueella Phnom Penhissä. Chanroth tulikertomaan, että pariskunta oli perustanut uuden seurakunnan kotiinsa. Alue, jossa seurakunta sijaitsi, oli pahamaineinen; alueella oli paljon tekstiiliteollisuutta, siellä esiintyi ihmiskauppaa ja huumeita. Pariskunta halusi myös perustaa seurakunnan yhteyteen turvallisen asuntolan maalta tuleville nuorille opiskelijoille. Nuori seurakunta tarvitsitilan seurakunnan kasvavalle toiminnalle, mutta heillä ei ollut tarvittavia varoja sitä varten. Silloin Bisnestiimi lähti tukemaan tätä uutta seurakuntaa vuokrakuluissa parin vuoden ajaksi.

Tammikuisella matkallaan Saarnit tapasivat myös tämän pariskunnan. He kertoivat, että seurakunta oli kasvanut ja laajentunut niin, että alueelle oli perustettu lisäksi kaksi uutta seurakuntaa ja kaksi uutta asuntolaa. 11 vuodessa seurakunta oli saanut kohdata satoja uusia ihmisiä. Monet heistä olivat löytäneet uskon Jumalaan.

Kaikki tämä oli mahdollista Jumalan armosta ja Bisnestiimin pari vuotta kestäneen n. 100 euron kuukausittaisen tuen avulla.

– Kiitos että olitte auttamassa, Merja ja Jarmo toteavat sydämensä pohjasta.

Saarnit tulevat tekemään työtään vapaaehtoisina. Bisnestiimi korvaa heille matkustamisen kuluja. Pariskunta on jo tarttunut työhön ensimmäisenä tehtävänään uusien pioneerien tukemiseen liittyvät valmistelut Etiopiassa.

Suljetaan yhdessä Jape ja Merja rukouksiin ja siunaukseen.